Обвал цін на золото став максимальним з 1983 року

16 квiтня 10:43

Вартість золота, що вважається "тихою гаванню" в інвесторів, впала нижче психологічно важливої позначки 1000 доларів за унцію. У порівнянні з історичним максимумом, досягнутим у серпні 2011 року, золото торгується дешевше на 527 доларів.

 

Ціни на золото під час торгової сесії 15 квітня впали відразу на 9%, впавши нижче психологічно важливої позначки 1000 доларів за унцію. При цьому внутрішньоденний мінімум був зафіксований на рівні 1355 доларів за унцію.

Обвал цін на золото став найбільшим з 1983 року, вважає газета The USA Today. У порівнянні з історичним максимумом, досягнутим у серпні 2011 року, золото торгується дешевше на 527 доларів. Значна частина з цього падіння припала на останні тижні: ще на початку 2013 року метал оцінювався у 1700 доларів.

Золото зазвичай використовується інвесторами як "тиха гавань" під час нестабільності на валютних і фондових ринках. Протягом всіх 2000-х років золото користувалося стабільним попитом в інвесторів, що дозволяло йому постійно зростати в ціні. Ще в 2000 році золото коштувало близько 250 доларів за унцію.

Масовий розпродаж золота міг би свідчити про те, що інвестори перестали використовувати дорогоцінні метали в якості резерву, і почали вкладати кошти в більш ризикові активи. Проте, як пише The USA Today, почалися розпродажі на тлі новин про уповільнення темпів зростання китайської економіки. Це викликало побоювання щодо зниження споживання золота в другій за величиною економіці світу.

Крім того, золото використовується як засіб захисту заощаджень від інфляції, а у зв'язку з падінням темпів зростання глобальної економіки багато інвесторів побоюються більше дефляції, ніж інфляції, тому інвестиції в золото їм стають не так потрібні.

На тлі обвалу цін на золото різко подешевшали акції золотодобувних компаній, так у США на 15,1% обвалилися цінні папери New Gold і на 13,92% - Kinross Gold Corporation. В цілому індекс S&P 500 впав на 2,3%.

У 2011 році ціни на золото встановили рекорд, піднявшись до 1889 доларів за унцію, а до цього протягом десятиліття неухильно зростали, збільшившись за цей термін більш ніж у п'ять разів. !zn

Читайте також:

Сорос "збив" ціни на золото, публічно засумнівавшись у його надійності

Сто найбагатших людей планети за рік заробили четверть трильйона доларів

НБУ майже вдвічі збільшив частку золота у міжнародних резервах