Обсяг товарообігу між Україною і Польщею склав більше 6 млрд дол.

12 березня 15:46

Тенденція до зростання двостороннього товарообігу між Польщею і Україною тривала і у 2012 році, хоча умови розвитку світової економіки не можна було назвати сприятливими.

 

Протягом останніх трьох років оборот товарів і послуг між Україною і Республікою Польща практично повністю відновився після значного, майже у 2 рази, скорочення в 2009 році, яке було викликане світовою фінансово-економічною кризою, і, за українським даними, у 2012 році склав 6,5 млрд дол. США.

Тенденція до зростання двостороннього товарообігу тривала і у 2012 році, хоча умови розвитку світової економіки зараз теж не можна назвати сприятливими. На цьому 12 березня акцентував увагу заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Олександр Пінський під час зустрічі з заступником Міністра економіки Республіки Польща Анджеєм Діхою. Зустріч була присвячена обговоренню стану і подальшої перспективи двостороннього торгово-економічного та інвестиційного співробітництва.

Польща є найбільшим торговим партнером України серед країн Центральної і Східної Європи: за результатами 2012 року вона займає четверте місце серед країн-партнерів щодо експорту і п'яте - щодо імпорту. За даними Державної служби статистики України, в 2012 році обсяги торгівлі товарами склали 6,14 млрд дол. США і збільшилися на 2,8%. Обсяги взаємної торгівлі послугами в 2012 році зросли на 17% і склали 317 млн дол.

"Хоча українсько-польське торгово-економічне співробітництво демонструє стабільний розвиток і відіграє важливу роль у контексті подальшої активізації всього спектру двосторонніх відносин і подолання наслідків світової фінансово-економічної кризи, нам потрібно докласти спільних зусиль для того, щоб використати наявний між Україною і Республікою Польща потенціал у контексті впровадження в життя спільних проектів у різних сферах економіки", - сказав Олександр Пінський.

Він також особливо відзначив позитивний внесок у розвиток партнерських відносин українсько-польської міжурядової комісії з питань економічного співробітництва.

"Хочу підкреслити, що велике значення в наших двосторонніх відносинах грає українсько-польська міжурядова комісія з питань економічного співробітництва, на пленарних засіданнях якої розглядається надзвичайно широке коло питань, що охоплюють практично всі сфери економіки. На п'ятому засіданні Комісії, яке проходило 17 - 18 травня 2012 року в Києві, особливу увагу було приділено стану і перспективам двостороннього співробітництва у сферах торгівлі та інвестицій, транспорту, сільського господарства та ветеринарної медицини, туризмі, паливно-енергетичному секторі. Також розглядалися шляхи врегулювання проблем, що виникають у польських і українських підприємств при здійсненні господарської діяльності на території сторін", - відзначив Олександр Пінський. !zn