Обрано нового голову Світового банку

17 квiтня 04:10

Обрано нового голову Світового банку. Ним став американський медик і антрополог корейського походження Джим Ен Кім. Його кандидатуру підтримали головні акціонери банку - США, Японія і Європа.

 

Рада директорів Світового банку обрала головою організації президента Дармутського коледжу, медика і антрополога Джима Ен Кіма. Він продовжить неписану традицію, відповідно до якої організацію завжди очолювали американці.

У найближчі п'ять років 52-річний Джим Ен Кім буде керувати всіма організаціями групи Світового банку, включаючи головну - Міжнародний банк реконструкції та розвитку. Кандидатура американця корейського походження Кіма була висунута президентом США Бараком Обамою. Крім нього на пост голови Всесвітнього банку претендували колишній міністр фінансів Колумбії Хосе Антоніо Окампо і міністр фінансів Нігерії Нгозі Оконджо-Івеала, яка торік залишила свій пост у раді директорів Світового банку. Однак, на думку багатьох експертів, ці кандидати не могли скласти серйозної конкуренції Кіму.

Світовим банком завжди керував представник США, у той час як Міжнародний валютний фонд завжди очолював виходець з однієї з європейських країн. Багато проектів Світового банку закінчуються невдало, проте вони впливають на напрямки світових фінансових потоків. Тому влада США зацікавлена в тому, щоб керувати організацією, при цьому висунення кандидатур від держав, що розвиваються, створює видимість демократичності.

Головною метою Світового банку є надання допомоги країнам, що розвиваються. З 1980 по 2003 рік кредити та гранти організації отримали 105 держав, що розвиваються. У результаті істотно збільшити темпи економічного розвитку змогли лише 12 з них. Нинішній глава Світового банку американець Роберт Зеллік покине свою посаду 30 червня. !zn

Читайте також:

Керівництво Світового банку відзначає рекордний рівень співпраці з Україною

Світовий банк дав Україні сім рекомендацій

Світовий банк відзначає непослідовність реалізації реформ в Україні, але готовий підтримати владу в їхньому впровадженні