Обама урізав бюджет США на 85 млрд доларів

02 березня 10:04

Президент США запустив процедуру "хворобливого" секвестру, що вдарить по сотням тисяч американців.

 

У США почалася процедура автоматичного секвестру бюджету - скорочення витрат на 1,2 трлн доларів протягом найближчих десяти років і вже на 85 млрд доларів до кінця нинішнього фінансового року.

Так і не досягнувши компромісу з республіканцями в Конгресі президент США Барак Обама підписав указ про примусове урізання витрат бюджету.

І демократи, і республіканці виступали проти скорочень, але не змогли домовитися про прийняття більш збалансованого бюджету.

Уникнути секвестру можна було б за умови домовленості між Білим домом і Конгресом про зміну балансу держвитрат при одночасному реформуванні податкової системи шляхом усунення способи обходу податкового законодавства для представників великого бізнесу. Проте цього не сталося.

Напередодні Обама заявив, що в результаті секвестру бюджету Сполучені Штати втратять близько 750 тис. робочих місць. Основний удар припаде на силові структури, малий бізнес і середній клас.

"Це просто шок. І це буде боляче. Це буде болісно для окремих людей, і це буде болісно для економіки", - визнав Обама. Однак він висловив упевненість, що американці зможуть пройти через це і "апокаліпсису не буде".

Автоматичний секвестр бюджету був законодавчо "запрограмований" ще влітку 2011 року, на переговорах адміністрації США з конгресом з податкової реформи і запобігання дефолту. !zn

Читайте також:

США не змогли уникнути секвестру бюджету: сотні тисяч людей втратять роботу

Агентство Fitch погрожує США зниженням рейтингу

Сенат США з другої спроби схвалив Чака Хейгела на пост глави Пентагону