Обама представить Конгресу проект бюджету на 2014 фінрік з урізаними соціальними витратами

10 квiтня 14:58

Пропозиція президента щодо бюджету є компромісом між позицією республіканців і демократів Конгресу: у ній вимога Обами про підвищення податків поєднується зі скороченням програм соціального захисту, на якому наполягають республіканці.

 

Президент США Барак Обама у середу направить до Конгресу проект бюджету на 2014 фінансовий рік (1 жовтня 2013 р. - 30 вересня 2014 р.), покликаний послабити напруженість у рамках обговорення питання про ліміт держборгу і скорочення бюджетного дефіциту, повідомили представники Білого дому.

Ввечері лідери Республіканської фракції Конгресу прибудуть на вечерю у Білий дім, де, як очікується, президент отримає шанс переконати їх у правильності свого варіанту бюджету.

Як повідомляє агентство Bloomberg, документ передбачає держвидатки у розмірі $ 3,77 трлн, що означає істотне скорочення витрат програми соціального забезпечення та інші заходи захисту населення.

Послаблення зростання витрат на програми соцзабезпечення буде здійснено за рахунок зниження надбавок на підвищення прожиткового мінімуму.

Пропозиція президента щодо бюджету є компромісом між позицією республіканців і демократів Конгресу: у ній вимога Обами про підвищення податків поєднується зі скороченням програм соціального захисту, на якому наполягають республіканці.

Обама відмовився від 5% своєї зарплати на знак солідарності з народом

Зокрема, обмеження податкових пільг і відмова від деяких з них, а також ліквідація ряду лазівок в законодавстві, які дозволяють найбільш багатим американцям платити податки в цілому за нижчими ставками, ніж середнього класу, допоможуть залучити до бюджету додаткові $ 580 млрд.

Обама також вкотре хоче домогтися ухвалення "правила Баффета" (названого на честь мільярдера): встановити мінімальну ставку податку для осіб з найвищим доходом на рівні 30%.

За словами президента, на кожні $ 2 скорочення держвитрат він хоче бачити $ 1 додаткових доходів бюджету.

Білий дім прогнозує дефіцит бюджету США на наступний фінрік на рівні $ 744 млрд (4,4% ВВП), тобто недостача виявиться менше $ 1 трлн вперше з приходу Обами до влади. Торік пасивне сальдо становило $ 1,09 трлн (7% ВВП), у 2013 фінроці воно навряд чи значно зміниться.

За планом президента дефіцит федерального бюджету США скоротиться на $ 1,8 трлн протягом 10 років. При цьому коригування прив'язки низки програм до інфляції приведе до зниження держвитрат на $ 130 млрд за 10 років. Оскільки це ж коректування позначиться на методах розрахунку класів оподаткування, податкові надходження збільшаться приблизно на $ 100 млрд за 10 років, при цьому це торкнеться як найбільш забезпечених американців, так і громадян із середніми доходами.

Дефіцит бюджету США становитиме 2,8% ВВП до 2016 році і 1,7% ВВП до 2023 року.

Раніше республіканці Палати представників пропонували вихід на збалансований бюджет через 10 років (чого не обіцяє Б.Обама) при дефіциті в 2014 фінроці в $ 496 млрд. Демократи Сенату у своїй програмі прогнозували скорочення негативного сальдо лише до $ 693 млрд у наступному фінроці, за 10 років США чекало б підвищення податків на $ 975 млрд, менш значне зниження держвитрат, ніж у "плані Обами", і збільшення держборгу на $ 5,2 трлн.

В даний час держборг США становить $ 16,79 трлн і перевищує обсяг ВВП країни. !zn

Читайте також:

Обама урізав бюджет США на 85 млрд доларів

Білий дім США закрили для екскурсій: не вистачає грошей на персонал

США не змогли уникнути секвестру бюджету: сотні тисяч людей втратять роботу