Обама підписав закон про запобігання дефолту США

05 лютого 09:09

Барак Обама підписав федеральний закон, що передбачає підвищення межі запозичення щодо державного боргу. Документ дає можливість продовжувати практику запозичення і дозволяє владі уникнути дефолту.

 

Президент США Барак Обама підписав закон, який знімає необхідність до 19 травня підвищувати стелю держборгу. Раніше, 23 січня, законопроект ухвалила палата представників, 31 січня його схвалив сенат.

Новий рівень державного боргу дозволяє і надалі проводити запозичення з метою погашення дефіциту бюджету. У разі остаточного затвердження і при такому темпі запозичення аналогічна процедура буде потрібна вже 19 травня нинішнього року.

Раніше представники Демократичної партії підготували законопроект про скасування межі державного боргу США. Подібний крок вони пояснюють тим, що "планка" держборгу не виконує своє завдання - стримування рівня витрат. Більше того, вважають автори законопроекту, цей інструмент не має практичного застосування і визначається у довільному порядку.

Аналогічної позиції дотримується глава Федеральної резервної системи (ФРС, американський Центробанк) Бен Бернанке, який також пропонував відмовитися від цього механізму. "Я вважаю, було б добре, якби у нас не було цього", - заявив він нещодавно, виступаючи в Університеті Мічигану.

Гранично допустимий рівень держборгу США становить 16,4 трлн дол. Доти, поки верхня межа не буде підвищена, Казначейство не може позичати більше цієї суми, а це необхідно для того, щоб розплатитися за всіма фінансовими зобов'язаннями країни. !zn

Читайте також:

Конгресмени піднімуть межу держборгу США на три місяці

США відмовилися карбувати платинову монету в 1 трлн доларів

США вийшли з економічної кризи, але опинилися на межі нового фінансового обриву

Обама закликав політиків об'єднатися перед загрозою дефолту США