Новоспеченим пенсіонерам загрожує зменшення розмірів відрахувань

16 сiчня 18:50

Зміни в оподаткуванні в нинішньому вигляді навряд чи приведуть до детінізації зарплат українців, а зменшення коефіцієнта заміщення може вплинути на розмір відрахувань майбутнім пенсіонерам.

 

Знизивши ЄСВ уряд забув відрегулювати ряд нормативних актів, що стосуються розрахунку пенсій у нових реаліях, коли головний показник - коефіцієнт заміщення зменшується з 0,6 до 0,4, і що важливо, забув про це повідомити майбутнім пенсіонерам, пише в своїй статті для DT.UA Юрій Ганущак.

Якщо політично прийнятний показник відношення пенсії до останньої зарплати становить 60%, то для цього людина повинна відраховувати в Пенсійний фонд 32% зарплати. А от якщо хочеться перерахувати 20%, то і коефіцієнт заміщення повинен бути на третину меншим, пояснює автор.

"При цьому прем'єр щиро вважає, що зменшення розміру ЄСВ допоможе вивести зарплати з "тіні". Хоча та ж математика не дає підстав для великого оптимізму. Стара зважена ставка ПДФО - 15%, нова - 18. Отже, навантаження на зарплату було 15+41%, стало 18+22. Ніби менше, але фахівці не раз зауважували, що вартість конвертації в готівку становить від 10 до 15%. Тому саме по собі зниження ЄСВ не приведе до детінізації", - пише Ганущак.

На його думку, подарунок роботодавця у вигляді зменшення ЄСВ не зобов'язує його долучитися до соціальної солідарності і вкладати кошти в корпоративні пенсійні фонди. Тому працівникові і надалі доведеться сподіватися саме на державний Пенсійний фонд.

"І якщо виходити з вимоги його збалансованості, то починаючи з цього року новоспечені пенсіонери мають помітити зменшення розміру нарахувань порівняно з тими, які отримали ті, хто вийшов на заслужений відпочинок раніше. Адже їх відрахування, точніше, відрахування за них до Пенсійного фонду роботодавцем стануть меншими. Звичайно, такий пенсіонер поставить резонне запитання: чому я повинен страждати через те, що держава вирішила допомогти підприємцю? Хвилю невдоволення підхоплять популісти всіх мастей, обіцяючи "захистити пенсію від посягань". І пік цього "захисту" припаде десь на 2018 р. - під вибори як президента, так і парламенту. Результати таких виборів неважко передбачити: пенсіонери - електорат сумлінний", - йдеться в статті.

"Звичайно, можна залишити той самий рівень коефіцієнта заміщення - 0,6. Але тоді частка дотації Пенсійному фонду постійно зростатиме, і фактично будь-яка залежність розміру пенсії від реальних вкладень до фонду зникне. Зрештою, ідея взагалі відмовитися від Пенсійного фонду і фінансувати пенсії безпосередньо з бюджету давно бродить серед ультралібералів, однак вони сором'язливо забувають вказати, ставку якого податку при цьому потрібно збільшити, щоб таки збалансувати публічні фінанси. Прийнятним виявиться тільки ПДФО, а розрахункова його ставка має зрости десь під 40%", - пише Ганущак.

Читайте також: У 2016 році пенсії в Україні будуть підвищувати двічі

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до представників українського бізнесу з закликом виходити з "тіні", так як Кабмін ініціював зниження податкового навантаження на заробітну плату. Таку заяву глава уряду зробив в ефірі програми "10 хвилин з прем'єр-міністром", яка транслювалася в ефірі українських телеканалів ввечері в неділю, 27 грудня.

Детальніше про зміни в податковому законодавстві читайте в статті Юрія Ганущака "Пасинки держфінансів", опублікованій у свіжому випуску "Дзеркала тижня".