Новий механізм дотацій призвів до нетипового зниження закупівельних цін на молоко

01 вересня 10:50

Зі зміною механізму дотацій спостерігалося нетипове для нинішнього зимового сезону зниження закупівельних цін на молоко.

 

Про це в інтерв’ю ZN.UA заявила експерт аналітичного центру «УкрАгроКонсалт» Олена Мозгова. За її інформацією, за перший квартал закупівельні ціни на молоко впали в середньому на 6% порівняно з відповідним періодом минулого року (з урахуванням дотацій). Для господарств населення цей показник опустився ще нижче - на 11%.

Окрім того, за словами експерта, у першому кварталі на 3% скоротилося надходження молока на переробку, що також обмежило базу для нарахування дотацій виробникам молока і однозначно загострить ситуацію у галузі молочного скотарства.

«В Євросоюзі у період так званого великого молока держави купують у виробників надлишки, а взимку продають сухе молоко, - розповідає О.Мозгова. - В Україні ці механізми відсутні. Взимку, в період найменшої пропозиції, закупівельні ціни на сировину в Україні на 10-20 % вищі, ніж у ЄС».

Крім того, за словами експерта, у країнах Європи оперують літньою та зимовою цінами. «Але різниця між ними коливається у межах 10-15%. Цьому сприяє планомірне - протягом року, а не масове взимку, як в Україні, - отелення корів. Ми 65% молока виробляємо у весняно-літній період, а 35 - в осінньо-зимовий», - додала вона.

У молочному секторі України спостерігається найкритичніша ситуація. Щороку поголів’я скорочується десь на 8%, на стільки ж - виробництво молока. Середньорічний надій на корову в Україні удвічі нижчий від світового. У 1990 році у шести регіонах надоювали по 1,2 млн тонн молока, у 2010-му лише п’ять областей удовольняються половиною цього обсягу, а переважна більшість ледве дотягує до 500 тонн.

Єдина втішна тенденція - якісні характеристики здаваного молока, що зростають завдяки великотоварному виробництву. Якщо 2008 року Україна не могла похвалитися молоком екстра-класу, то 2009-го воно вже відвоювало сегмент у 1,9%, а в першому кварталі поточного року цей показник сягнув 7,4%. Але навіть якщо агрохолдинги реалізують плани і наростять виробництво молока на анонсовані 18%, то це лише 2% загальноукраїнського удою.

Основне ж виробництво молока зосередилося у приватному секторі з примітивними умовами утримання худоби, відсутністю санітарно-гігієнічних умов і, як наслідок, низькою якістю сировини. Із відповідною ціною, що аж ніяк не виправдовує праці селянина.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Володимира Чопенка «Урядова «жуйка»».