Новий антикорупційний закон: на бізнесменів з 1 липня чекає безліч «приємних» сюрпризів

16 червня 08:45

Представники українського бізнесу з 1 липня зможуть відкрити для себе нову грань взаємин як з державним апаратом, так і з великим списком правоохоронних органів, уповноважених боротися з корупцією.

 

До таких органів у прийнятому Законі «Про засади запобігання та протидії корупції» зараховують майже всі відомі установи - прокуратуру, підрозділи по боротьбі з організованою злочинністю МВС, податкову міліцію та СБУ.

Згідно з новим законодавством суб'єктами корупційних правопорушень стають не лише державні чиновники й особи, які виконують державні функції, а й посадові особи юридичних осіб приватного права, а також фізичні та юридичні особи, які беруть участь у корупційних порушеннях з іншого боку (напр., надають неправомірні вигоди чиновникам).

Відповідно до частини другої ст. 24 Закону угода, укладена внаслідок корупційного правопорушення, є нікчемною. Згідно з Цивільним кодексом, нікчемна угода недійсна з моменту її укладання, не тягне за собою юридичних наслідків, визнавати її недійсною суду не потрібно. Здавалося б, цілком логічна й правильна норма. Однак саме ця норма створює майже безмежні можливості для зловживань, особливо в контексті діяльності юридичних осіб приватного права, вважає кандидат юридичних наук, доцент Данило Гетманцев.

На його думку, набагато правильнышим і логічнышим було б віднести зазначені угоди до категорії спростовних, тобто угод, які можуть бути визнані недійсними, але тільки в судовому порядку.

Для багатьох директорів приватних юридичних осіб може також стати новиною те, що з 1 липня поточного року вони несуть юридичну відповідальність за надання неправомірного сприяння фізичним і юридичним особам у здійсненні ними господарської діяльності, отриманні субсидій, субвенцій, дотацій, кредитів, пільг, укладанні контрактів, за неправомірне сприяння призначенню особи на посаду, неправомірне втручання у діяльність органів державної влади, місцевого самоврядування або посадових осіб, і нарешті, за надання неправомірних переваг фізичним або юридичним особам у зв'язку з підготовкою проектів, затвердженням (погодженням) висновків. Іншими словами, директор приватної юридичної особи може бути притягнутий до відповідальності, якщо, обходячи оголошений підприємством конкурс, візьме на роботу дочку свого друга замість претендента, який виконав умови конкурсу.

З 1 липня 2011 року за неподання або несвоєчасне надання інформації на запит громадянина, так само як і за надання недостовірної інформації, директори підприємств та їхні заступники можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності за корупційне правопорушення.

Крім того, вони мають бути звільнені у триденний термін з моменту отримання їхнім підприємством рішення суду про залучення такої посадової особи до адміністративної або кримінальної відповідальності, а до цього моменту можуть бути відсторонені від виконання своїх обов'язків. Про корупційні правопорушення (зокрема й на підприємствах, що їм належать) бізнесмени повинні негайно повідомити правоохоронні органи.

Докладніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в статті Данила Гетманцева «Корупційна угода є нікчемною».






.