Новий Шовковий шлях в обхід Росії повноцінно запрацює в березні

05 лютого 12:43

Контейнерний поїзд у Китай буде проходити за десять діб, що аналогічно шляху через Росію.

 

Повноцінна комерційна експлуатація нового контейнерного поїзда по Новому Шовковому шляху почнеться в березні 2016 року, повідомив міністр інфраструктури Андрій Пивоварський.

"У районі 20 лютого в Баку буде підписаний фінальний протокол, який врегулює всі технічні проблеми, всі вузькі місця, і ми зможемо сказати, що з березня даний поїзд зможе вийти на звичайний бізнес-режим", - зазначив міністр під час години запитань до уряду.

Міністр назвав цілком реальним скоротити проходження контейнерного поїзда за 10 діб, що, за його словами, практично дорівнює аналогічному шляху через Російську Федерацію.

Читайте також: Порошенко в Казахстані обговорив перспективи "шовкового шляху" в Європу

Україна 15 січня 2016 року запустили демонстраційний рейс контейнерного поїзда по Новому Шовковому шляху за маршрутом Україна – Грузія – Азербайджан – Казахстан – Китай (через Каспійське і Чорне моря). Він дістався до Китаю на 16-й день шляху.

Даний маршрут є новим напрямком "Шовкового шляху" і альтернативою, яка дозволить перенаправити вантажопотоки в східному напрямку в обхід території Росії. Він включає поромні переправи Чорного і Каспійських морів (Іллічівськ - Батумі і Алят - Актау-Порт) і повинен стати конкурентним порівняно з традиційним сухопутним маршрутом.

2 лютого прем'єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що Україна і Литва підписали меморандум про приєднання контейнерного потяга "Вікінг" до Новому Шовкового шляху.

У квітні 2015 року посол КНР в Україні Чжан Сіюнь в інтерв'ю ZN.UA сказав, що Китай просуває ініціативу відродження "Шовкового шляху", запрошуючи в тому числі і Україну приєднається до майбутнього торгового співтовариства. "Згідно з мапою стратегії "Одного поясу та одного шляху", вони (основні торгівельні маршрути - ред.) проходять материки Азії, Європи і Африки, де з одного боку - активні економіки Східної Азії, з іншого - розвинені економіки Європи, а між ними пролягають великі землі держав з величезним потенціалом економічного розвитку", - зазначив він.