Новачки рейтингу мільярдерів Forbes: як вони розбагатіли

21 вересня 10:12

Дебютанти рейтингу представляють різні галузі та різні шляхи заробляння мільярдних статків. Серед 14-ти новачків - спадкоємці покійного засновника Apple, головний романтик від бізнесу Елон Маск і один з творців Twitter Джек Дорсі.

 

Журнал Forbes опублікував щорічний список 400 найбагатших людей США. Рейтинг мільярдерів у черговий раз очолив один із засновників компанії Microsoft Білл Гейтс, відомий не лише своїм багатством, але і благодійністю.

На вершині рейтингу істотних змін не відбулося, але в другій половині списку можна легко виявити безліч нових людей. Серед 14-ти новачків, які вперше увійшли в число 400 найбагатших американців, - спадкоємці покійного засновника Apple, головний романтик від бізнесу Елон Маск і один з творців Twitter Джек Дорсі, пише Forbes.ru.

Дебютанти рейтингу представляють різні галузі та різні шляхи заробляння мільярдних статків. Так, вдова легендарного засновника Apple Стіва Джобса після смерті чоловіка 5 жовтня 2011 року моментально перетворилася на найбагатшу жінку Кремнієвої долини. За заповітом покійного чоловіка Лорен контролює трасти, в яких зосереджені активи сім'ї. В першу чергу, мова йде про трасти Стівена Джобса - найбільшого акціонера корпорації Walt Disney з часткою в 7,7%. Цей пакет оцінюється в $6,9 млрд - приблизно вдвічі більше, ніж вартість акцій засновника Apple в рідній компанії.

А уродженець ПАР Елон Маск в минулому році перетворився на справжню зірку і надію світового бізнесу, першим в історії зробивши успішний запуск до МКС космічного корабля. Заснована підприємцем компанія SpaceX здійснила справжній переворот в космічній галузі, зруйнувавши монополію держав на запуски кораблів. Цей факт не залишився непоміченим інвесторами: капіталізація SpaceX підскочила вдвічі. Консервативна оцінка вартості компанії становить $2,4 млрд.

Виділяється серед новачків і Джек Дорсі. Але в рейтинг Forbes він потрапив зовсім не за рахунок знаменитого свого проекту - сервісу мікроблогів Twitter, а завдяки іншому стартапу підприємця - сервісу мобільних платежів Square.

Заснована в 2009 році компанія сьогодні оцінюється в $3,25 млрд і стрімко робить успіхи в бізнесі. У серпні Square запустила партнерську програму зі Starbucks: тепер стартап обслуговує всі транзакції відвідувачів мережі кав'ярень за дебетовими і кредитними картками. Дорсі, якому у Square належить пакет з 25% акцій, займає в компанії пост голови правління.

Twitter випускник Університету Нью-Йорка придумав з партнерами ще в 2007 році. За п'ять років сервіс, який виріс на основі іншого стартапу - мережі аудіоблогов Odeo, перетворився на справжній феномен епохи соціальних мереж. Сьогодні Дорсі зберігає за собою посаду виконавчого директора Twitter. Ці люди, пише видання, знаходяться на передових позиціях світового бізнесу і своїми ідеями рухають прогрес вперед і наповнюють підприємницьку діяльність новими смислами. !zn

Читайте також:

Світова криза зробила мільйонерів біднішими, а мільярдерів - багатшими

Син Януковича назвав всі свої досягнення результатом «копіткої праці»

Українські мільярдери підтримали введення податку на багатство