Нобелівський лауреат запропонував єдину світову валюту, яка врятує від кризи

31 сiчня 16:15

Нова глобальна валюта в жодному разі не повинна належати якійсь одній державі, як у випадку з доларом, - вона повинна належати всьому світу.

 

Роберт Манделл, лауреат Нобелівської премії з економіки, один з авторів проекту єврозони пропонує ввести єдину світову валюту на основі долара, євро та єни. В інтерв'ю виданню "Эхо планеты" він навіть повідомив назву майбутньої валюти - "девайс".

"Що буде представляти із себе нова валюта? Для початку я пропоную об'єднати долар, євро і єну, щоб на їхній основі створити єдину світову валюту з умовною назвою "девайс". При цьому вона може бути чисто віртуальною, а на практиці легко конвертуватися в одну зі складових її валют. Щоправда, реалізація цієї ідеї вимагає серйозних домовленостей, у тому числі про те, хто буде її емітувати, виконувати роль світового центрального банку, стежити за новим грошовим обігом", - сказав Манделл.

При цьому він зазначив, що якщо ми хочемо створити єдину фінансову систему і при цьому будемо використовувати різні валюти - ці спроби вже були у 1960-1970-х роках, - експеримент навряд чи виявиться вдалим. "Нова глобальна валюта в жодному разі не повинна належати якїйсь одній державі, як у випадку з доларом, - вона повинна належати всьому світу", - упевнений він.

Економіст оцінює появу подібної валюти у найближчі п'ять років всього у 30%. При цьому він не виключив можливості створення до 2015 року єдиної азіатської валюти за типом євро. "Сьогодні прихильниками єдиної азіатської валюти виступають всі домінуючі країни континенту, в числі яких Японія, Китай, Корея і Таїланд", - нагадав він.

Манделл впевнений, що якщо ідея "девайса" зазнає фіаско, у світі буде рости фінансова дезінтеграція і загроза валютного розколу. "Зараз світова економіка переживає складні часи, і найбільшою загрозою для неї, предтечею кризи є нестача координації. Можливо, буде новий економічний бум. Бути може, він відбудеться у США в найближчі кілька років: економіка буде рости, а потім ще одна криза і ще один цикл спаду. І невідомо, чи зможуть США з нинішнім рівнем боргу його витримати... Можливо, тоді й перед Америкою постане питання про відмову від долара і перехід до єдиної світової валюти", - відзначив економіст. !zn

Читайте також:

Нобелівську премію миру вручили трьом керівникам Євросоюзу

Нобелівські лауреати виступили проти присудження Євросоюзу премії світу

Нобелівську премію з економіки отримали американці Елвін Рот і Ллойд Шеплі