НКРЕ збільшила у 8 разів обсяг постачання електроенергії "ДТЕК Дніпроенерго"

05 квiтня 14:27

При цьому, незважаючи на обіцянки віце-прем'єра Юрія Бойка, тариф для державної НАЕК "Енергоатом" з 1 квітня не був підвищений, як і план виробництва електроенергії, що у 2013 році і без того скоротився.

 

НКРЕ збільшила у вісім разів - з 0,15 млрд до 1,242 млрд кВт/год. річний обсяг постачання електроенергії за нерегульованим тарифом енергогенеруючої компанії "ДТЕК Дніпроенерго".

Відповідне рішення Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, прийняла 4 квітня на відкритому засіданні.

Аналітики пов'язують таке рішення НКРЕ з виходом з ладу після пожежі на Вуглегірській ТЕС (встановлена потужність 3900 МВТ) і профіцитом вугілля (5 млн.т на складах держшахт). Надлишок вугілля у свою чергу виник через збільшення обсягу нелегального видобутку на так званих "копанок".

При цьому, незважаючи на обіцянки віце-прем'єр міністра Юрія Бойка, тариф для НАЕК "Енергоатом" з 1 квітня не був підвищений, як не було і збільшено виробничий план виробництва електроенергії, що в 2013 році менший на 3 млрд. кВт/год порівняно з 2012 роком. Раніше НАЕК "Енергоатом" заявляв, що для забезпечення виконання виробничих, інвестиційних і соціальних програм компанії необхідний тариф до 27,3 коп/кВт.год з сьогоднішніх 21,6 коп/кВт.год.

Вуглегірська ТЕС - найбільший енергогенеруючий актив у Донецькій області проектною потужністю 3600 МВт. На частку підприємства припадає 48% загальної потужності "Центренерго", в минулому році ТЕС виробила 30% всієї енергії генерації. 29 березня на ТЕС сталася пожежа, яка знищила чотири енергоблоки, одна людина загинула, п'ятеро госпіталізовані.

ПАТ "ДТЕК Дніпроенерго" (Запоріжжя) - одна з найбільших енергогенеруючих компаній України. Власником 72,9% акцій є ДТЕК Ріната Ахметова, ще 25%+1 акція володіє НАК "Енергетична компанія України", інші акції належать міноритарним акціонерам.

До складу "ДТЕК Дніпроенерго" входять три ТЕС - Запорізька, Криворізька і Придніпровська - загальною встановленою потужністю 8185 МВт, що становить 26,1% загальної встановленої потужності теплових електростанцій України.

"ДТЕК Дніпроенерго" у 2012 році отримало чистий прибуток за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) у розмірі 939 млн грн.

ДТЕК створений у 2005 році для управління енергетичними активами групи "Систем кепітал менеджмент" (СКМ, р. Донецьк) Ріната Ахметова. Корпорації делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що складають вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку та збагачення вугілля, виробництва і реалізації електроенергії. !zn

Читайте також:

Син Богатирьової отримав від Ахметова 21 млн на ремонт ТЕС

ДТЕК Ахметова буде імпортувати газ з Європи

Ахметов купив 50% акцій найбільшої енергопостачальної компанії України