Нинішня влада не зацікавлена в успішних реформах, необхідних МВФ, - екс-чиновник НБУ

04 лютого 15:33

Сьогодні ця позиція і наміри української влади та її окремих груп, як у нинішній ситуації, так і на перспективу, залишаються таємними.

 

Влада не зацікавлена у просуванні принципів і засад прозорої, передбачуваної економічної політики, що є суттю програм МВФ і Світового банку.

Таку думку у статті для ZN.UA висловив екс-директор генерального економічного департаменту Національного банку України (НБУ) Ігор Шумило.

"Нинішня влада зацікавлена у збереженні України у "сірій зоні", коли вартість активів, особливо у національній валюті, низька. Тим більше, коли є владні державні важелі її перерозподілу", - пише екс-високопоставлений чиновник НБУ.

zn
zn
У співпраці з МВФ програма дій більш важлива, ніж гроші, - екс-чиновник НБУ

За його словами, звідси і постійні пошуки зовнішніх ресурсів у Росії, Китаї, арабських країнах, а також останнім часом великих інвестиційних ресурсів у США і Європі. При цьому, звертає увагу Шумило, отримання значних фінансових ресурсів з Китаю і арабських країн неможливе без поступок щодо земельних ресурсів (дивись білоруський досвід) або продукції АПК.

"Хай навіть вони дорожчі для держави, вимагають тих або інших поступок, у тому числі політичних. Але у той же час не вимагають економічних реформ. Реформ, які підривають основу влади, побудовану на ручному адміністративному регулюванні економічних процесів, на контролі над фінансовими потоками на всіх рівнях", - пише експерт.

За його думку, сьогодні ця позиція і наміри української влади та її окремих груп, як у нинішній ситуації, так і на перспективу, залишаються таємними.

"Зрозуміло, що влада не є згуртованою командою. Є політики, зацікавлені в максимальній інтеграції з Росією, і для них послаблення України - найкраща можливість реалізувати свої задуми", - пише Шумило. На його думку, ця група і надалі буде перешкоджати розробці і реалізації тих заходів, які допоможуть економіці України вистояти, а не впасти в обійми північного сусіда. У тому числі і відновлення співпраці з МВФ.

"Інша частина владної команди, що представляє групу "Техас можуть грабувати тільки техасці", буде шукати можливість досягнення угоди з МВФ, оскільки чітко розуміє політико-економічні наслідки відсутності такої співпраці, відповідно, і послаблення своїх позицій перед російським тиском. Але чи готові вони принести в жертву свої бізнесові інтереси? Відповідь - ні. Тільки інтереси простих людей, чужих або не настільки "своїх" бізнес-груп", - міркує екс-чиновник.

А значить, резюмує Шумило, попереду складні переговори з МВФ і ще більш складне узгодження у владній команді.

Нагадаємо, Ігор Шумило до кінця серпня 2012 року був директором генерального економічного департаменту Національного банку. Колеги і банкіри називали його одним з найбільш досвідчених чиновників НБУ, що здатний вести професійний діалог на будь-якому рівні. За їхніми словами, представники МВФ відзначають його відкритість, принциповість, незаангажованість і вміння аналізувати поточні економічні процеси.

Повний текст статті Ігоря Шумила "Чому для України важлива угода з МВФ і що заважає її досягненню" читайте у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Арбузов упевнений, що доля кредиту МВФ вирішиться не раніше березня

У МВФ заявили, що українській владі не варто чекати легкого успіху в переговорах

Думки експертів:

Для отримання кредиту МВФ Україні доведеться скоротити бюджетні витрати

МВФ вимагає скорочення дефіциту Пенсійного фонду

МВФ міг би погодитися на реальний дефіцит бюджету на рівні 5%, але при одній умові

МВФ піде на поступки і погодиться на поетапне підвищення ціни на газ