Німецька RWE розмірковує над виходом з проекту газопроводу "Набукко"

14 травня 19:21

За допомогою "Набукко" Європа сподівалася зменшити свою енергетичну залежність від Росії. Утім, реалізація цих планів постійно затягувалася і супроводжувалася проблемами.

 

Німецький енергетичний концерн RWE розмірковує над своєю подальшою участю в проекті зі спорудження газопроводу "Набукко".

Про це заявила речниця RWE, підтвердивши таким чином інформацію, поширену раніше виданням Spiegel, передає Deutsche Welle.

Водночас, за даними DW, рішення про вихід з проекту концерн ще не ухвалював.

Як відомо, за допомогою "Набукко" Європа сподівалася зменшити свою енергетичну залежність від Росії. Згідно з планами, газопровід мав транспортувати "блакитне паливо" з Центральної Азії через Туреччину до Австрії.

Утім, реалізація цих планів постійно затягувалася і супроводжувалася проблемами.

Як повідомило видання Spiegel, у ессенського концерну посилюються сумніви в спроможності побудувати новий газопровід. Провідні менеджери готують політиків у Берліні та Брюсселі до можливості виходу компанії з консорціуму, зазначає часопис.

На цьому тлі оглядачі вказують на неочікувано велике зростання коштів, які знадобляться для будівництва "Набукко". Початково запланована сума становить близько 8 млрд євро, а насправді, за підрахунками експертів, спорудження газопроводу має вилитися в 15 мільярдів. До того ж, досі немає гарантій укладення відповідних контрактів з Азербайджаном і Туркменістаном на постачання газу.

Кілька тижнів тому угорський енергетичний концерн MOL уже заявив про наміри відмовитися від участі у багатомільярдному проекті з огляду на збільшення кошторису.

Іншими учасниками консорціуму зі спорудження "Набукко" є австрійська нафтова компанія OMV, турецький концерн Botas, румунський Transgaz, болгарський Bulgarian Energy. !zn

Читайте також:

Поставки газу по Nabucco почнуться у 2018 році

Турецький гамбіт у «газовій» партії: про переможців і переможених

«Газпром» заявляє, що не відмовиться від «Південного потоку», навіть отримавши українську ГТС

Туреччина і Азербайджан створюють консорціум для будівництва газопроводу до Європи