Німеччина відмовить Греції в новій допомозі, якщо Афіни не активізують реформи

13 серпня 11:52

Німецька влада вважаєть, що одного лише часткового виконання Грецією набору реформ, запропонованих фінансовими донорами, недостатньо для нового пакету допомоги.

 

Німеччина накладе вето на нові пропозиції про допомогу Греції, якщо реформи у цій країні будуть просуватися дуже повільно, заявив в інтерв'ю німецькій газеті Handelsblatt заступник голови парламентської фракції Християнсько-демократичного союзу Міхаель Фукс.

За його словами, "якщо Греція не виконає своїх зобов'язань, ми використаємо наше право вето".

Він додав, що "Німеччина досягла межі своїх можливостей", і лише часткове виконання Грецією набору реформ, запропонованих фінансовими донорами, "недостатнє для нового пакету допомоги".

У Німеччині, як і в цілому в зоні євро, очікують до середини вересня доповідь експертної "трійки" - Єврокомісії, Європейського центрального банку і МВФ про економічну програму нового грецького уряду.

Ця доповідь має відповісти на питання, чи отримає Греція черговий кредитний транш у 31,5 млрд євро в рамках другого плану міжнародної допомоги країні, затвердженого в лютому нинішнього року.

Нагадаємо, в даний час «трійка», що складається з Єврокомісії, ЄЦБ і МВФ, перевіряє, якою мірою уряд в Афінах виконує взяті на себе зобов'язання у сфері проведення реформ. Проте вже очевидно, що Греція не зможе, як обіцяла, знизити держборг до 2020 року до 120% від обсягу внутрішнього валового продукту (ВВП), зазначає німецький тижневик.

Якщо Греції буде надана відстрочка, то, за оцінками «трійки», їй доведеться виділити додаткову допомогу в розмірі від 10 до 50 млрд євро. Багато країн єврозони, проте, вже не готові платити за грецькі борги. А Нідерланди та Фінляндія прямо заявили, що вони будуть допомагати Афінам лише в тому випадку, якщо в порятунку Греції братиме участь і МВФ.

Тим часом країни єврозони прийшли до висновку, що вихід Греції з валютного союзу не призведе до краху євро. У спробі запобігти подальшому розповзанню кризи лідери держав єврозони мають намір відтермінувати запуск постійного європейського стабфонду (Європейський стабілізаційний механізм - ESM). У будь-якому випадку ESM не зможе почати роботу до того, як рішення про його законність підтвердить Федеральний конституційний суд ФРН, а це має статися 12 вересня. !zn

Читайте також:

Греція погодила необхідний для отримання кредитів скорочення бюджету

Латвія вимагає виключити Грецію з єврозони


Citigroup підвищив вірогідність виходу Греції із зони євро до 90%