НБУ вважає недоцільним сьогодні швидке нарощування ліквідності банків, - Арбузов

30 листопада 10:36

Голова НБУ каже, що як тільки регулятор побачить, що банки активізували кредитування реального сектору економіки, то одразу ж допоможе їм із ліквідністю.

 

Таку позицію регулятора С.Арбузов пояснив у першу чергу тим, що НБУ не фіксує масштабного зростання об’ємів кредитування реального сектору економіки. По-друге, вкотре зазначив С.Арбузов, банки сьогодні мають достатні об’єми валютних коштів, які можуть бути продані.

Разом з тим голова НБУ назвав умову, за якої Нацбанк готовий допомогти банками і дати їм вільні кошти.

«Як тільки ми побачимо тенденцію до суттєвого збільшення кредитних портфелів банків, ми підтримаємо їхню ліквідність», - пообіцяв С.Арбузов, повідомляє прес-служба НБУ.

«Банки лукавлять. Я з усією впевненістю хочу вам сказати, що їхній платоспроможності нічого не загрожує. Ми постійно контролюємо залишки на коррахунках банків, бачимо, яка частина коштів потрібна банкам для виконання своїх зобов'язань і куди йдуть вільні кошти. Так от, банки використовують будь-які вільні гривневі ресурси для купівлі валюти про запас", - сказав голова Національного банку України (НБУ) Сергій Арбузов.