НБУ вигадав новий механізм, щоб обмежити споживче кредитування

23 серпня 12:45

Національний банк України (НБУ) оновив пропонований механізм обмеження споживчого кредитування, висунувши ідею введення нормативу максимального сукупного розміру таких кредитів (Н8-1).

 

Національний банк України (НБУ) оновив пропонований механізм обмеження споживчого кредитування, висунувши ідею введення нормативу максимального сукупного розміру таких кредитів (Н8-1).

Проект відповідної постанови розміщено на веб-сайті асоціації УКБС: документ пропонує внести зміни до інструкції про порядок регулювання діяльності банків і в положення про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями.

Згідно з проектом постанови, норматив максимального сукупного розміру споживкредитів встановлюють для обмеження сукупної суми всіх ризиків щодо фізичних осіб.

"Норматив максимального сукупного розміру споживкредитів визначається як співвідношення споживчих кредитів (крім кредитів, наданих для придбання продукції...(вітчизняного виробництва) до основного капіталу банку", - вказано в документі.

При цьому НБУ має намір передбачити, що нормативне значення Н8-1 не має перевищувати 300%.

Нацбанк також пропонує посилити облік споживчих кредитів при розрахунку адекватності регулятивного капіталу банку: споживчі кредити, що надані фізособам (крім кредитів на купівлю продукції вітчизняного виробництва) й нараховані за ними прибутки віднесені в окрему групу активів зі ступенем ризику 200%.

Чинні правила поділяють активи банків на п'ять груп зі ступенем ризику від 0 до 100%.

Як повідомляли, на початку липня-2011 НБУ розіслав банкам проект рішення, яким пропонували, зокрема, підвищити вимоги до кредитно-фінансових установ, що видають фізособам споживчі кредити (без врахування іпотеки й товарів вітчизняного виробництва) на суму понад їхній статутний капітал.

Для таких фінустанов пропонують підвищити норматив адекватності регулятивного капіталу з 10% до 20%, норматив співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів з 9% до 18%, норматив миттєвої ліквідності з 20% до 40%.

У НБУ вважають, що споживче кредитування розширює надходження імпортних товарів, підвищуючи девальваційний тиск на курс гривні.