НБУ: У банків більш ніж достатньо ресурсів для зниження ставок по іпотеці

14 жовтня 08:00

У держбюджеті на 2012 рік на держпрограму будівництва доступного житла виділено всього 200 млн грн, на компенсацію же ставок за іпотечними кредитами передбачили - 111 млн грн.

 

Про необхідність збільшення обсягів цих витрат говорять і в Нацбанку, і у Верховній Раді. За словами першого заступника глави НБУ Юрія Колобова, одне з ключових завдань держави сьогодні - створити умови для стимулювання попиту на продукцію будівельної галузі.

«Як центробанк ми бачимо, що ресурсів у банків цілком достатньо (понад 60 млрд. грн. в еквіваленті перебуває на кореспондентських рахунках, 55 млрд. грн. вкладено в ОВДП, близько 20 млрд. грн. є в касах банків). Однак найголовніше питання - ціна ресурсів. За поточного рівня інфляції до 10% банки залучають гривню під 12-14%. Відповідно, і кредити вони можуть видавати мінімум під 15% річних, - говорить перший заступник голови Нацбанку. - Який вихід? Державна підтримка у вигляді компенсації частини відсоткової ставки. У цьому разі використовуються ресурси банківської системи і на кожну бюджетну гривню підтримки купується продукції більш як на 10 гривень. Більш того, із цих 10 гривень платяться податки, створюються робочі місця в будівництві і на підприємствах з виробництва будівельних матеріалів. Адже житло більш як на 90% будується з вітчизняної сировини та матеріалів».

На думку ж заступника голови парламентського комітету з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики Юрія Сербіна, виділення 6,5 млрд. грн. з бюджету для забезпечення громадян доступним житлом дало б змогу знизити вартість квадратного метра житла до 70% від нинішнього рівня, а необхідний рівень доходів потенційних позичальників, якого вимагають банки, зменшився б до 8-9 тис. грн.

Детальніше читайте в свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» в статті Василя Пасочника «Як не стати країною бездомних?»