НБУ спростив обмін валюти

12 жовтня 07:51

Національний банк України (НБУ) нарешті відреагував на невдоволення населення паспортизацією обміну валюти, і таки вирішив спростити правила купівлі готівкової валюти, хоч і незначно.

 

Зокрема, як повідомлялося раніше, Нацбанк дозволив здійснювати купівлю валюти у населення без зняття копії паспорта.

"Ми враховуємо реакцію суспільства на введення нових правил...Вже зараз, враховуючи об'єктивні і суб'єктивні причини, ми тимчасово спрощуємо процедуру купівлі банком готівкової іноземної валюти у фізичних осіб", - заявив С.Арбузов.

За словами голови НБУ, враховуючи "технічну непідготовленість окремих банків", НБУ вирішив дозволити банкам "купувати валюту у фізичних осіб при пред'явленні ними будь-якого документа, що засвідчує особу. При цьому копіювання документів не здійснюється".

Ці нововведення "незабаром" набудуть чинності і будуть діяти до закінчення чемпіонату Євро-2012.

Нагадаємо, раніше НБУ порекомендував банкам ставити печатки на ксерокопіях паспортів громадян при обміні валют.

Разом з тим, відзначив С.Арбузов, Нацбанк також пропонує зміни до законопроекту про валютне регулювання, який зараз перебуває на розгляді парламенту.

Як повідомлялося раніше, постановою №278, яка набрала чинності з 23 вересня, НБУ зобов'язав банки здійснювати документальну ідентифікацію фізосіб, які здійснюють валютообмінні операції. Ця постанова викликала вкрай негативну реакцію громадян.