НБУ необов’язково буде вводити обмеження на безготівкові розрахунки

27 жовтня 23:02

Закон про безготівкові розрахунки спрямований, перш за все, на розширення можливостей споживачів здійснювати безготівкові розрахунки, а не на обмеження готівкових.

 

НБУ введе обмеження на безготівкові розрахунки, якщо буде така необхідність. Про це розповіла заступник начальник управління НБУ в Дніпропетровській області Олена Рогожа під час засідання Фінансового прес-клубу, організованого Лігою фінансового розвитку за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

«Якщо буде така необхідність, то такі обмеження будуть введені. Але це відбудеться після дуже ретельного вивчення ситуації, збору та аналізу інформації», - наголосила Рогожа, коментуючи нещодавно прийнятий парламентом та вже підписаний президентом закон щодо функціонування платіжних систем та розвитку безготівкових розрахунків, який надає право центробанку встановлювати граничні суми розрахунків готівкою для фізичних та юридичних осіб, а також для фізосіб-підприємців.

- Нацбанк пообіцяв, що обмеження готівкових розрахунків не торкнеться простих українців

Представник НБУ також підкреслила, що згаданий нормативний акт спрямований на розширення можливостей споживачів здійснювати безготівкові розрахунки.

«Суб'єкти господарювання, які реалізують товари і послуги, зобов'язані мати пристосування і умови для того, щоб кожен споживач мав можливість розрахуватися картками, як мінімум, двох і більше платіжних систем. Причому одна з них повинна бути національною (випуску емітента національної системи електронних платежів)», - наголосила Рогожа.

За даними заступника начальника управління НБУ в Дніпропетровській області, за останні 5 років питома вага розрахунків картками в загальному товарному обороті зросла з 4,5 до понад 13%. !znЧитайте також:

Розрахункова революціяОбмеження готівкових розрахунків призведе до зростання кредитуванняОбмеження готівкових розрахунків вдарить по конвертаційним центрамБанки обіцяють забезпечити магазини платіжними терміналами за три місяці