НБУ каже, що інвестори стали більше довіряти валютним облігаціям уряду

14 липня 08:36

Сьогодні інвестори сприймають валютні ОВДП як менш ризикований інструмент, ніж ще півроку тому. Зокрема, про це свідчить збереження дохідності цінних держпаперів при майже двократному збільшенні строків їх залучення.

 

Сьогодні інвестори сприймають валютні ОВДП як менш ризикований інструмент, ніж ще півроку тому. Про це заявив директор департаменту аналізу грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін.Таку думку він висловив під час засідання Фінансового прес-клубу, організованого 12 липня Лігою фінансового розвитку за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».Представник центробанку пояснив, що індикатором цього може слугувати збереження дохідності валютних ОВДП при збільшенні строків їх обігу.

«Якщо ми візьмемо середньозважену ціну запозичень за минулі 6 місяців, вона не змінилася (у порівнянні з груднем-2011 – ред.) – 8,9%. Але строк запозичень зріс удвічі, а ризик зменшився як мінімум у два рази. І я вважаю, що це плюс», - зазначив Кораблін.

- Мінфін залучив рекордні 6,65 млрд грн на вчорашніх аукціонах ОВДП

У свою чергу директор департаменту з управління валютним резервом і здійсненням операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст зауважив, що валютні облігації уряду допомагають банкам більш якісно управляти валютною ліквідністю.За словами представника НБУ, з початку року населення погасило валютні кредити майже на 16 млрд грн (в еквіваленті), при цьому принесло на депозити валюту на 10 млрд грн. З огляду ж на чинні обмеження щодо валютного кредитування та недостатню затребуваність валюти у юросіб в операційній діяльності, виникає питання – що банкам робити з валютою. «У них дилема – припинити залучати валютні вклади чи шукати, куди їх розмістити. Мінфін дає інструмент, куди це можна вкласти», - констатував Дубихвіст.У свою чергу голова правління «Укргазбанку» Сергій Мамедов зазначив, що банки вдячні уряду за можливість заробити на валютних ОВДП, що особливо важливо за нинішньої кон’юнктури на ринку.«Фінансовий стан юридичних осіб, яких ми розглядаємо на кредитування, помітно погіршується, - розповів банкір. – Час зараз непростий також з точки зору прийдешніх виборів, зовнішнього середовища тощо. Починається рух на ресурсних ринках. У нас по банку, скажімо, – мінімальний приріст по гривневим вкладам, по валютним же депозитам перевищуємо планові показник приросту в 2-3 рази. Валютні ОВДП дають можливість використати ці ресурси». Говорячи ж про ймовірні «спонукання» урядом держбанків щодо придбання ОВДП, Мамедов зазначив, що головне завдання, яке стоїть, зокрема, перед «Укргазбанком» - це прибутковість роботи, а «якщо б ми виконували прямі задачі, це впливало б на результат». !znЧитайте також:

НБУ: Банки перестали залучати валюту за кордоном - вигідніше позичати в УкраїніМінфін запевняє, що бюджет наповнюється без «друкарського» верстату НБУ