НБУ: Дешеві овочі та фрукти стримали інфляцію в країні

30 листопада 19:44

Національний банк вважає основним фактором стримування інфляції у вересні здешевлення низки продтоварів, зокрема овочів та фруктів. Про це йдеться у повідомленні НБУ.

 

"Основним фактором стримування зростання індексу споживчих цін є високий урожай, зокрема, плодоовочевих культур. Найбільший внесок у спадну динаміку цін на сирі продукти, які в жовтні знизилися на 0,5%, був завдяки здешевленню овочів та фруктів", - сказано в ньому.
НБУ також зазначає, що ціни на групу товарів та послуг, які регулюються адміністративно, в жовтні знизилися на 1,2% за рахунок здешевлення цукру.
Ціни на іншу його складову - послуги ЖКГ - зросли на 0,3%.
Зростання цін на інші складові базової інфляцій стримувалося в результаті зміцнення номінального обмінного курсу.
Основною причиною зростання базової інфляції в жовтні є подорожчання продовольчих товарів з високим ступенем обробки.
Як повідомлялося, в жовтні інфляція склала 0%. Кабінет міністрів прогнозує інфляцію 8,9% у 2011 році.