НБУ буде карати банки, які не хочуть продавати готівкові долари населенню

15 листопада 12:33

Регулятор визнав наявність фактів безпідставної відмови банків у продажі валюти населенню і попросив українців скаржитися на них по телефону в НБУ.

 

Низка українських банків останнім часом безпідставно відмовляє фізичним особам в продажу іноземної валюти. Факт цього визнали у Національному банку України (НБУ), опублікувавши на офіційному сайті регулятора відповідне повідомлення.

"Останнім часом були зафіксовані факти безпідставної відмови деякими банківськими установами у продажу інвалюти фізособам. НБУ відслідковує відповідні випадки порушень і звертається до громадян з проханням повідомляти про них", - вказується у повідомленні.

У зв'язку з цим НБУ попереджає, що буде застосовувати "жорсткі заходи впливу" до банків, у яких будуть виявлені факти безпідставної відмови в продажу валюти у разі її наявності: від штрафів до обмеження здійснення операцій за окремими пунктами генеральних ліцензій.

- НБУ погрожує банкірам, заховати перед виборами долари

Самі фізособи можуть скаржитися на безпідставну відмову у продажу валюти по телефону 044-230-19-60 або звертатися в територіальні управління Нацбанку.

Як повідомлялося, на поточному тижні істотно зросла волатильність курсу гривні.

У цілому, курс гривні на міжбанку з початку 2012 року знизився на 2,7% - з 8,04 грн/$1 до 8,26 грн/$1 незважаючи на активні валютні інтервенції центрального банку на підтримку гривні. При цьому раніше в Нацбанку заявляли, що вважають прийнятною річну амплітуду коливань гривні в межах 2,5%.

Втім, директор департаменту аналізу і прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін на поточному тижні констатував неминучість поступового підвищення курсової гнучкості гривні. Експерти допускають ослаблення гривні до кінця року як мінімум до 8,4 грн/$1. !zn

Читайте також:

Курс долара на міжбанку побив трирічний рекорд - 8,3 грн/дол

Банкіри задоволені девальвацією гривні і чекають 8,40 грн/долар

МВФ вимагає зробити гривню менш стабільною

У Нацбанку оголосили гривню стабільною і порадили зберігати гроші в банках (ВІДЕО)