НБУ: Банки перестали залучати валюту за кордоном - вигідніше позичати в Україні

26 березня 08:15

У Нацбанку кажуть, що банки перестали накопичувати запаси валюти на рахунках за кордоном і стали вкладати їх у державні валютні облігації в Україні (ОВДП), оскільки їм це вигідніше.

 

В авуарах (на закордонних рахунках банків) наразі сконцентровано близько $8,6 млрд, серед яких власні кошти й кошти клієнтів, повідомив директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст.

Про це він розповів під час круглого столу «Валютизація чи дедоларизація: куди рухається українська фінансова система?», який провела ГО «Ліга фінансового розвитку» за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP й тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

Зазначимо, що приблизно стільки ж валюти банківські установи тримали в авуарах восени 2011 році, але це, щоправда, десь вдвічі більше, ніж в середньому було в 2009-2010 роках.

Як зауважив при цьому Дубихвіст, сьогодні навіть для банків з іноземним капіталом вигідніше залучати валютний ресурс на внутрішньому ринку, аніж на зовнішньому.

«Вони проводять заміщення – заміщують дорогі залучені зовнішні ресурси [внутрішніми]. Наприклад, сьогодні ціна українських боргів терміном 1 рік на [зовнішньому] ринку - 8,5% річних. А якщо ми подивимося на індекс депозитних ставок, то вони зараз складають 7,5%. Тобто вже на відсотковий пункт вигідніше фондуватися на українському ринку», - сказав він.

За словами директора департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ, за минулий рік валютні депозити населення збільшилися на 17,7 млрд грн (в еквіваленті), притому що банки повернули зовнішнім кредиторам майже 24,8 млрд грн (в еквіваленті). «З початку року ця тенденція не змінилася - банки залучили 4,4 млрд валютних депозитів і 4,6 млрд повернули зовнішнього фондування», - проінформував Дубихвіст. !zn

Читайте также:

Банки-2012: «борітеся - поборете»?

Банкир: Чиновники сами провоцируют нестабильность на финансовом рынке

Правительство должно оптимизировать долговую политику, - эксперты

Наиболее реальными кредиторами для Украины в 2012 году будут российские банки

В Минфине радуются, что их валютные ОВГЗ уже пользуются спросом у населения