НБУ запустить новий інструмент з насичення ринку ліквідністю

20 березня 17:27

У свою чергу, кроки Нацбанку щодо насичення ринку ліквідністю вестимуть до падіння ставок за кредитами і депозитами.

 

Експерти прогнозують, що поява на ринку банківських фінансових векселів у формі електронного документа, буде сприяти падінню ставок за кредитами і депозитами.

"В принципі, будь-який інструмент на фінансовому ринку передбачає якусь мету. У даному випадку я впевнений, що ці векселі позитивно позначаться на ліквідності. Це однозначно. Незважаючи на те, що нині ліквідність ринку досить висока, появу нових інструментів з його насичення потрібно тільки вітати. По суті, підтримка ліквідності є важливим завданням центробанків, за кордоном вони підтримують її рядом кроків і дій - починаючи від організації певних фондів, до створення зручних умов для кредитування", - сказав голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.

Банкір відзначає зручність нового інструменту для ринку.

"Він більш цікавий, адже це ліквідний цінний папір, тобто у будь-який момент клієнт може його продати, закласти, залучити фінансування і не тільки у свого обслуговуючого банку", - говорить фінансист.

У свою чергу, на думку головного фінансового аналітика РА "Експерт-Рейтинг" Віталія Шапрана, всі кроки Національного банку України щодо насичення ринку ліквідністю вестимуть до падіння ставок за кредитами і депозитами.

"Допускаю, що експерименти регулятора щодо наповнення системи ліквідністю будуть мати успіх поступального характеру, і ми ще побачимо коливання на валютному ринку на тлі зниження ставок за кредитамиі депозитами", - прогнозує експерт.

Нагадаємо, що раніше директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст заявив, що регулятор працює над проектом постанови, якою буде регламентовано видачу і обыг банківських фінансових векселів у формі електронного документа.

За його словами, це своєрідне неемісійне збільшення грошової маси, яке буде сприяти збільшенню ліквідності на ринку. !zn