НБУ визнав одеського бізнесмена Кауфмана власником істотної участі в "Платинум Банку"

03 листопада 14:47

Регулятор знає про вплив бізнесмена на управління та діяльність банку.

 

Національний банк України буде вважати одеського бізнесмена Бориса Кауфмана власником істотної участі в київському "Платинум Банку". Таке рішення в НБУ прийняли на підставі його впливу на управління та діяльність банку.

Кауфман раніше в цьому році заявив про намір придбати контрольний пакет у розмірі 75%+1 акція "Платинум", і подав в НБУ відповідні документи на погодження. На сьогоднішній день власниками банку є "фунбольная команда" - 11 акціонерів, причому, жоден з них не володіє і 10% акцій для того, щоб не розкривати інформацію.

Як повідомили в Нацбанку, станом на 3 листопада регулятор ще не прийняв рішення з цього приводу - поданий бізнесменом пакет документів ще допрацьовується.

Кауфман є засновником інвестиційної компанії Vertex United, до складу якої входять активи готельного спрямування ("Брістоль", "Лондонська", "Президент-Готель"), медіа-активи (журнал "Фокус") і інвестиційні проекти. Також Кауфман - співвласник найбільшої української дистриб'юторської компанії TEDIS Ukraine.

"Платинум Банк" (Platinum Bank, раніше - Міжнародний іпотечний банк) створений у 2005 році. На 1 липня 2016 року банк займав 23-е місце за розміром активів (7,486 млрд грн) серед 108 діючих в країні. Збитки банку за підсумками дев'яти місяців (січень-вересень) склав 333,9 млн грн, збільшившись за рік удвічі.

Статутний капітал банку на 1 жовтня становив 817,282 млн грн, власний капітал склав "мінус" 162,539 млн грн, тоді як за станом на початок року цей показник був позитивним і становив 171,460 млн грн.

Згідно з наявною інформацією, на сьогодні Р. Гуртовий, Д. Зінков, американці Девід Холперт (David Hаlpert) і Борис Голдстайн (Boris Goldstein), англієць Пол Гилхем (Paul Gillham), серби Маджид Душан Пажич (Madjid Dusan Paji'c), Марко Мичанович (Marko Mi'canovi'c) і Міліка Костіс (Milica Kostic), кіпріоти Хрисостомос Софоклеус (Chrysostomos Sofokleous) і Марінос Л. Каридас (Marinos L. Karydas), а також Пол Мусел (Paul Mousel) з Люксембургу є кінцевими власниками PT Platinum Public, яка, в свою чергу, є єдиним безпосереднім акціонером Платинум Банку. Кожному з них опосередковано через офшори належить від 7,91% до 9,9% акцій банку.

Нацбанк України раніше відклав узгодження одному з ключових акціонерів Платинум Банку Григорію Гуртовому у придбанні 70% фінустанови до з'ясування обставин за інформацією про його затримання. При цьому НБУ також визнавав Гуртового власником істотної участі.