НБУ обіцяє не допустити різких коливань курсу гривні

03 лютого 15:15

Нацбанк у разі необхідності буде вживати заходи з попередження як девальвації, так і зміцнення курсу гривні.

 

Національний банк України (НБУ) і надалі робитиме все для того, щоб не допустити значних коливань курсу гривні по відношенню до іноземних валют.

Про це в статті для ZN.UA пише директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова.

Вона відзначає, що головною метою Нацбанку в 2013 році як і раніше залишається підтримання цінової стабільності. При цьому на Нацбанк не покладено обов'язок утримувати обмінний курс гривні в тих або інших рамках.

"Водночас, враховуючи, що динаміка курсу гривні має значний вплив на показники інфляції і якість балансів банків, НБУ в разі необхідності буде вживати заходів щодо запобігання його значних коливань", - підкреслює Щербакова.

Вона відзначає, що "існує чіткий взаємозв'язок: чим вища довіра громадян до валюті своєї країни, тим міцніша і стабільніша економіка і вищий добробут самих громадян".

"Ми впевнені, що в Україні на сьогоднішній день існують всі передумови для подальшого підтримання цінової стабільності. А це означає, що нашій грошової одиниці можна довіряти. ... А Національний банк робитиме все від нього залежне, щоб ті, хто довіряє гривні, завжди залишалися у виграші", - пише Щербакова.

"Подобається це комусь чи ні, але наша грошова одиниця залишається стабільною. І це - факт... А тому Національний банк України й надалі робитиме все для того, щоб провісники фінансових армагеддонів та інших валютно-цінових апокаліпсисів завжди виглядали так само погано, як і 2012-го", - підсумувала представник НБУ.

Повний текст статті Олени Щербакової "Стабільність гривні - основа основ" читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

МВФ вимагає від України припинити штучну стабілізацію гривні

За індексом "Біг-Маку" справедливий курс долара - 4,35 грн

Девальвація гривні стримується до березня, - Ernst&Young

Світовий банк спрогнозував девальвацію гривні до 8,7 грн/$

Заради стабільності гривні Нацбанк може обмежити споживче кредитування