НБУ має намір ввести обмеження на готівкові розрахунки в розмірі 150 тис. грн

04 березня 11:45

Нацбанк розробив відповідний документ і приступає до громадського обговорення своєї ініціативи.

 

Національний банк України (НБУ) підготував постанову, якою пропонує обмежити суми розрахунків готівкою у розмірі 150 тис. грн.

Про це свідчить запланований на сьогодні на 14:00 брифінг заступника голови НБУ Віри Ричаковської, на якому вона оголосить про початок громадського обговорення цієї ініціативи Нацбанку.

"4 березня 2013 року, о 14:00 у приміщенні Національного банку України відбудеться брифінг заступника голови Національного банку України В.І.Ричаковської про початок громадського обговорення проекту постанови Правління НБУ про встановлення граничної суми готівкового розрахунку в розмірі 150 тис. гривень", - йдеться в повідомленні прес-служби Нацбанку.

Як зазначали раніше у Нацбанку, така норма вводиться для того, щоб "можна було відстежувати недобросовісних громадян, які не хочуть платити податки".

Зазначимо, раніше у Нацбанку стверджували, що можуть ввести обмеження на безготівкові розрахунки тільки якщо буде така необхідність і тільки після ретельного вивчення економічної ситуації, збору та аналізу інформації". У Нацбанку також обіцяли, що можливе обмеження розрахунків готівкою жодним чином не відчують пересічні громадяни.

Серед іншого, закон дозволяє НБУ обмежувати суму оплати готівкою, а також вводить поняття "електронних грошей".

Нагадаємо, що закон "Про функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків", підписаний президентом Януковичем 12 жовтня 2012 року, дає його ініціатору - Нацбанку - право встановлювати граничні суми готівки для фізичних і юридичних осіб, а також для фізичних осіб-підприємців. Цим законом НБУ сподівається стимулювати українців переходити на безготівкові розрахунки пластиковими картками і менше користуватися готівкою. !zn

Читайте також:

Розрахункова революція

Янукович схвалив поступовий перехід України на безготівкові розрахунки

Нацбанк пообіцяв, що обмеження готівкових розрахунків не торкнеться простих українців

НБУ розповів про переваги відмови від готівки і переходу на "пластик"

Обмеження готівкових розрахунків вдарить по конвертаційним центрам