Нацекоінвестагентство: Японія не має наміру забирати у України «кіотські гроші»

14 сiчня 12:29

Зустрічі української сторони з представниками японських компаній і організацій, які надали в 2009 році Україні кошти в обмін на одиниці встановленої кількості згідно з ст.17 Кіотського протоколу, відбуваються досить часто. Але останні півроку такі зустрічі мають суто робочий характер, та на жодній з них питання щодо можливості розірвання контракту не підіймалося.

 

Зустрічі української сторони з представниками японських компаній і організацій, які надали в 2009 році Україні кошти в обмін на одиниці встановленої кількості згідно з ст.17 Кіотського протоколу, відбуваються досить часто. Але останні півроку такі зустрічі мають суто робочий характер, та на жодній з них питання щодо можливості розірвання контракту не підіймалося.

Про це повідомили у Національному агентстві екологічних інвестицій у відповідь на звернення «Дзеркала тижня» після оприлюднення заяви уряду України від 21 грудня 2010 року та сьогоднішнього повідомлення Нацекоінвестагентства, яке спростовує інформацію про можливість розірвання укладених з японською стороною контрактів.

Виконуючий обов’язки голови Нацекоінвестагентства Іван Варга заявив: «Вважаю, що на сьогодні ми вийшли на нормальні партнерські взаємини з японською стороною, що дає підставу стверджувати про обнадійливі перспективи на майбутнє як в рамках чинних контрактів, так і укладання майбутніх угод».

Він підтвердив, що, як писало «Дзеркало тижня», ще навесні японською стороною були висунуті претензії щодо невиконання українською стороною деяких умов угоди з Нацекоінвестагентством, зокрема, щодо звіту виконання угоди за 2009 рік.

«З метою усунення висунутих претензій по узгодженню з японською стороною та урядом України компанією BDO було проведено аудит, підготовлено звіт, узгоджено та підписано  доповнення до чинного контракту. А також – продовжена робота над розробкою нормативних документів щодо порядку відбору проектів та використання коштів на їхнє фінансування. Лише за кілька місяців були розглянуті та затверджені проекти з коротким терміном реалізації, які впроваджуються у соціальній сфері – теплова санація бюджетних закладів, таких як дитячі будинки, школи, лікарні, дитсадки та інтернати, а також проект з очистки шахтної води до рівня питної на шахті ім. Войкова на Луганщині. Після проведення усіх передбачених законодавством процедур, зокрема, проведення відкритих тендерних торгів, розпочато фінансування проектів з теплової санації для АР Крим та Сумщини», - наголосив Варга.

Коментуючи для «Дзеркала тижня» ситуацію, що склалася у зв’язку зі звинуваченням екс-прем’єра Юлії Тимошенко у нецільовому використанні коштів, отриманих за умовами ст.17 Кіотського протоколу, керівник економічного відділу посольства Японії в Україні заявив: «Нам відомо, що проти колишнього прем’єра розпочато кримінальну справу, і уряд Японії буде уважно стежити за розвитком подій. Ми також певні, що співпраця у цій галузі (реалізації проектів «зелених інвестицій») є надзвичайно важливою для обох наших країн. Японська сторона отримала підтвердження від Національного агентства екологічних інвестицій України щодо того, що ці кошти убезпечені від нецільового використання. Уряд Японії сподівається,що стосунки між нашими країнами будуть поглиблюватися».

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня».