Нацбанк впевнений, що ситуація з гривнею повністю стабілізувалася

04 жовтня 10:39

Ніяких об'єктивних економічних причин для девальвації гривні в НБУ не бачать. Але в Нацбанку все-таки готові в разі крайньої необхідності вийти на ринок і чинити на нього вплив: або адміністративними, або економічними методами.

 

Ситуація з національною валютою повністю стабілізувалася. Про це під час «прямої» телефонної лінії заявив голова ради Національного банку України Ігор Прасолов.

"Нацбанк на сьогодні володіє всіма механізмами та інструментами, щоб в разі крайньої необхідності вийти на ринок і чинити на нього вплив: або адміністративними, як це було зі спекулянтами, або економічними методами, тобто Національний банк України може вийти з інтервенціями. Дуже важливо, що Національний банк України вже почав виходити з інтервенціями на купівлю іноземної валюти. Це сигнал, що ситуація щодо нашої національної валюти стабілізувалася повністю", - сказав Прасолов.

Також він підкреслив, що немає ніяких об'єктивних економічних причин для девальвації гривні.

"Економісти кажуть, що є два основні чинники, що впливають на ослаблення валюти: ослаблення платіжного балансу та інфляція. Якщо ми подивимося на стан платіжного балансу, то у нас вже другий місяць сальдо платіжного балансу позитивне", - повідомив Прасолов.

"Якщо ми подивимося з січня по серпень, то у нас платіжний баланс вийшов на позитивну суму в районі 504 млн дол. З боку інфляції також немає ніякого тиску, і вона ніяк не може впливати на курс валюти ... Хороші тенденції завжди перетворюються на гарні результати. Те, що відбувається у нас, не дає підстави вважати, що є ризики для курсу гривні", - пояснив він. !zn

Читайте також:

Україна повинна відмовитися від прив'язки гривні до долара - Янукович

Екс-міністр фінансів впевнений, що Нацбанк буде тримати гривню до виборів

Уряд спрогнозував курс гривні у 2013 році: 8,11-8,2 за долар

Російські експерти спрогнозували падіння гривні до 9,2 за долар