Нацбанк пообіцяв, що обмеження готівкових розрахунків не торкнеться простих українців

17 жовтня 10:09

У НБУ відзначають, що обмеження розрахунків готівкою насамперед будуть встановлені для придбання дуже дорогих товарів - яхт, літаків, антикваріату і нерухомості. У свою чергу, пересічні громадяни не відчують ніяких обмежень.

 

Пересічні громадяни не відчують обмеження розрахунків готівкою. Про це заявив глава ради НБУ Ігор Прасолов.

За його словами, у зв'язку з введенням певного обмеження за готівковими розрахунками збільшиться легалізація доходів, а питома вага тіньової економіки буде знижуватися.

«Давайте подивимося на світовий досвід. Швеція - одна з небагатьох європейських країн, яку не зачепила криза. Там зараз готують закон, відповідно до якого всі платежі будуть здійснюватися в безготівковій формі, і громадяни Швеції до цього нормально ставляться», - сказав Прасолов виданню "Коммерсант-Украина".

«Якщо говорити про нашу країну, то ми зараз йдемо в руслі рекомендацій міжнародних організацій по боротьбі з тіньовою економікою, корупцією і відмиванням грошей», - зазначив чиновник НБУ.

- Розрахункова революція

«Думаю, перед тим як вводити обмеження, в Нацбанку вивчать економічну ситуацію в контексті готівкових та безготівкових розрахунків. Перш за все будуть встановлені обмеження розрахунків готівкою для придбання дуже дорогих товарів», - пояснив представник Нацбанку.

За його словами, обмеження стосуватиметься дорогих автомобілів, яхт, літаків, антикваріату і дуже дорогої нерухомості. «Пересічні громадяни не відчують ніяких обмежень», - сказав Прасолов.

Нагадаємо, Верховна рада 18 вересня підтримала законопроект щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків.

Крім того, парламент надав Нацбанку повноваження встановлювати максимальні ліміти готівкових платежів при розрахунках за товари і послуги. !zn

Читайте також:

Обмеження готівкових розрахунків призведе до зростання кредитування

Обмеження готівкових розрахунків вдарить по конвертаційним центрам

Банки обіцяють забезпечити магазини платіжними терміналами за три місяці