Нацбанк не влаштовує поточна динаміка кредитування

10 червня 11:00

На даний момент активізацію банків стримує нинішній рівень проблемних кредитів, також перед ними стоїть питання – а кому зараз можна видавати позики, оскільки достатньо надійних позичальників обмаль.

 

На зниження кредитної активності українських банків впливає охолодження вітчизняної економіки та рецесія в Європі. Таку думку висловила директор Генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакові.

Про це вона сказала під час круглого столу «Фінансова стабільність в Україні: основні виклики 2-го півріччя», який 05 червня організувала Ліга фінансового розвитку за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

«Ми знаходимося у світовій піраміді. І якщо всі країни демонструють падіння темпів економічного зростання, - це даність. Відповідно Україні не може фонтанувати економічним зростанням, божевільними досягненнями в цій галузі. Звичайно. рівень кредитування буде уповільнений у міру одужання світової економіки», - констатувала представниця НБУ.

Водночас Щербакова наголосила, що поточна динаміка не задовольняє НБУ, а тому регулятор намагається пожвавити кредитний ринок. Серед реалізованих заходів – пом’якшення монетарної політики, що виявилося в зниженні відсоткових ставок та лібералізації порядку формування обов’язкових резервів. У сукупності це вже дало змогу підвищити рівень ліквідності банківської системи.

Однак директор Гендепартаменту грошово-кредитної політики НБУ наголосила, що одними зусиллями центробанку скоригувати ситуацію проблематично. «Основна частина проблем лежить все-таки в площині економіки», - зазначила О. Щербакова.

За її словами, на даний момент активізацію банків стримує нинішній рівень проблемних кредитів, також перед ними стоїть питання – а кому зараз можна видавати позики, оскільки достатньо надійних позичальників обмаль. !zn

Читайте також:

Нацбанк здешевить кредити комерційних банків

НБУ хоче, щоб валюта українців працювала на економіку

Банки зарезервували під «погані» кредити 124 млрд грн

НБУ: Українські банки у 2011 році списали 21 млрд грн безнадійної заборгованості