Нацбанк каже, що не буде "друкувати" гроші

04 березня 04:34

«Друкарський верстат» не дасть бажаного ефекту, оскільки додаткові гроші, які надходять в обіг, будуть спрямовуватися головним чином на валютний ринок

 

Грошово-кредитна політика Національного банку України (НБУ) в поточному році буде стабілізуючою та стриманою, заявила директор Генерального департаменту грошово-кредитно політики НБУ Олена Щербакова, під час круглого столу «Банківська система у 2012 році: перспективи та виклики».

За її словами, український центробанк, навіть дещо ослабивши монетарну політику наприкінці минулого року, не орієнтується на політику «кількісного пом’якшення», яка активно застосовується на Заході.

«На жаль, методи боротьби із кризою, які засновуються на застосуванні так званих кількісних послаблень (а якщо казати просто – через друк нових грошей) – це та розкіш, яку собі можуть дозволити лише наймогутніші економіки світу», - зазначила чиновниця НБУ.

Слід розуміти, додала вона, що в розвинених країнах додаткові гроші випускаються для обслуговування руху реальних товарів і послуг, які виробляє економіка, але які через кризу не мають попиту на зовнішніх ринках і надходять на ринок внутрішній. Це значною мірою товари кінцевого споживання, оскільки в розвинених країнах значну частку в структурі виробництва становить саме така продукція. Відповідно, випуск в обіг нових грошей не провокує інфляцію із усіма її негативними наслідками.

«Наша основна мета – цінова стабільність. Тому наша політика в цому році буде стабілізуючою і стриманою», - підкреслила директор Генерального департаменту грошово-кредитно політики НБУ.

За словами Щербакової, проблема України полягає в тому, що основні товари її промисловості навряд чи матимуть попит усередині країни навіть тоді, коли «друкарський верстат» працюватиме на повну потужність. Щоб збільшити внутрішнє споживання, наприклад металу, необхідні насамперед структурні реформи та поліпшення бізнес клімату. Поки цього не буде, доти додаткові гроші, які надходять в обіг, будуть спрямовуватися головним чином на валютний ринок, у т.ч. через зростання попиту на імпортну продукцію."

«Я згоден, що кількісне рішення не є зараз рішенням для України. Це рішення для більш сильних і стабільних організмів - США, Євросоюзу», - зазначив, коментуючи заяву Щербакової, заступник голови ради директорів «Дельта Банку» Марчин Фіглус.

«Якщо Національний банк відкриє «кран» насичення грошей і скаже: «Візьміть!», то не так багато можна взяти. Тому що у нас є проблеми з тим, що немає нового капіталу. Задача насичення грошами має обмежений інституційний характер», - зауважив голова правління «Райффайзен Банк Аваль» Володимир Лавренчук. Більше того, за словами фінансиста, центробанку й не варто надміру активно насичувати систему ліквідністю, враховуючи значний потенціал депозитного ринку. !zn

Читайте также:

Арбузов отказался включить "печатный станок" для латания бюджетных "дыр"

Если РФ не даст скидку, Кабмину придется либо повысить тарифы, либо включить «печатный станок»

В Партии регионов оправдываются, что денег не печатали

Тимошенко: НБУ напечатал в 2010 году 100 миллиардов гривен