Наступною жертвою єврокризи може стати Франція

16 листопада 09:52

Дослідження Лісабонської ради і німецького банку Berenberg викликали сумніви інвесторів у тому, що Франція зможе покращити свою економічну ситуацію до президентських виборів 2012 року.

 

Аналітики схиляються до того, що Франція може стати наступною кісткою доміно, яка впала у результаті кризи суверенного боргу.

Даних про зростання ВВП країни у 3 кварталі на 0.4% явно недостатньо для заспокоєння, тим більше що темпи розвитку економіки у 2 кварталі скоротилися на 0.1%, а не були нульовими, як повідомлялося раніше.

Споживчі витрати з липня по вересень зросли на 0.3%, а обсяг бізнес-інвестицій на таку саму величину скоротився.

«Менше інвестицій означає менший економічний ріст у майбутньому, меншу кількість робочих місць. Не виключено, що у четвертому кварталі, ми зіткнемося з ризиком рецесії. Результати третього кварталу не усувають негативний сценарій розвитку подій - рецесію і про відновлення французької економіки не йдеться», - заявив економіст Матьє План.

Торік дефіцит французького бюджету склав 7% ВВП, тоді як нормальним рівнем вважається 3%. Співвідношення держборгу до ВВП Франції перевищило 80%.

Найбільші суми у боргових зобов'язаннях Італії мають французькі банки. BNP Paridas - більше 24 млрд євро, Crédit Agricole - більше 10 млрд євро, Societe Generale - майже 3.5 млрд євро.