"Нафтогаз" показав листа до "Газпрому" з проханням про зменшення обсягу закупівлі газу

12 сiчня 15:31

НАК «Нафтогаз України» у травні 2011 року попередила ВАТ «Газпром» про зменшення обсягів поставки природного газу у 2012 році до 33,75 млрд куб. м. Таким чином, за умовою контракту «бери або плати», Україна може закупити необхідні їй 27 млрд куб. м.

 

Про це йдеться в заяві НАК «Нафтогаз», яку розповсюдила прес-служба компанії у четвер, 12 січня.

Зокрема, компанія повідомляє, що направила до ВАТ «Газпром» лист від 20 травня 2011 №24-3171/1-11 з пропозицією погодити поставку природного газу в Україну в 2012 році в об’ємі 33,75 млрд куб. м.

Відповідно до положень контракту між «Нафтогазом» та «Газпромом» від 2009 року вказаний обсяг поставки (Річна Контрактна Кількість, РКК) може бути зменшено на 20%.

«Таким чином, Мінімальна Річна Кількість (МРК) природного газу, який Компанія повинна відібрати та оплатити за Контрактом у 2012 році, складатиме 33,75 млрд куб. м. х 0,8 = 27 млрд куб. м., наполягають у НАКу.

«НАК «Нафтогаз України» наголошує, що своєчасно (тобто за 6 місяців до початку року поставки природного газу) та у повній відповідності з умовами Контракту попередила ВАТ «Газпром» про зменшення обсягів закупівлі природного газу у 2012 році», - йдеться у заяві НАКу.

Нагадаємо, що 11 січня міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко у черговий раз заявив, що Україна практично у два рази - з 52 до 27 млрд куб. метрів - скорочує закупівлю природного газу у Росії. У відповідь на це глава "Газпрому" Олексій Міллер на зустрічі з президентом РФ Дмитром Медвєдєвим заявив, що це всього лише "одностороннє рішення України", і домовлятися потрібно було за півроку.

При цьому ще початку вересня 2011 року президент України Віктор Янукович повідомив, що Україна офіційно повідомила РФ про зниження обсягів закупівлі газу.

Як заявляв раніше Ю.Бойко, Україна протягом наступних чотирьох років має намір більш ніж утричі скоротити імпорт російського газу (з близько 40 млрд на сьогодні до 12,5 млрд куб м в 2015 році) шляхом нарощування власного видобутку з 20 до 25 млрд кубометрів, а також заміщення газу вугіллям та підвищення енергоефективності.

Разом з тим, за словами Ю.Бойка, якщо «Газпром» наполягатиме на необхідності закупівлі «Нафтогазом» російського газу у надмірних обсягах, Україні доведеться експортувати газ власного видобутку.