"Нафтогаз" обміняє борги на свої акції

07 вересня 09:27

Погашення боргів НАК "Нафтогаз України" буде здійснено шляхом часткового продажу акцій компанії.

 

Про це на брифінгу після засідання Кабінету міністрів у середу, 7 вересня, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко.

«Ми ведемо переговори з партнерами, перед якими "Нафтогаз" має кредитні зобов'язання. Ми вирішили частково продати акції компанії, які підуть на погашення кредиту», - зазначив Ю.Бойко.

Також міністр зазначив, що цих грошей цілком вистачить на покриття всіх кредитних зобов'язань: «За нашими розрахунками у нас ще залишиться $7 млрд, які підуть на збільшення видобутку газу, а також ми зможемо інвестувати у цю здобич».

Раніше президент України Віктор Янукович, у відповідь на пропозицію Росії, заявив, що Україна буде продавати великі енергетичні об'єкти (у тому числі, і НАК «Нафтогаз»), виключно «прозоро і на ринкових умовах».

Директор Світового банку в Україні, Білорусі, Молдові Мартін Райзер в інтерв'ю ZN.UA заявив, що Світовий банк готовий допомогти «Нафтогазу» стати інвестиційно привабливою компанією, що дасть їй можливість залучити необхідні кошти для повної реалізації економічного потенціалу.

Нагадаємо, що ще на початку 2011 року в уряді повідомили про принципове рішення продати до 25% акцій НАК «Нафтогаз України». Продаж планується здійснити до середини 2012 року шляхом розміщення акцій НАКу на біржі (за них в уряді розраховують виручити щонайменше $5-6 млрд).

У березні цього року міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив про принципове рішення уряду України продати до 25% акцій НАК «Нафтогаз України». За його словами, продаж планується здійснити до середини наступного 2012 року шляхом розміщення акцій НАКу на біржі (за них в уряді розраховують виручити щонайменше $5-6 млрд).

На початку року голова правління НАК Євген Бакулін заявляв, що «Нафтогаз» готує низку пропозицій щодо реструктуризації компанії, у тому числі створення спільних підприємств, залучення іноземних інвестицій, і можливий вихід на IPO до 2012-2013 роках.

Останнім часом активно обговорюється продаж частини акцій «Нафтогазу» на закордонних біржах. При цьому експерти сумніваються як у доцільності, так і в законності такого кроку.