"Нафтогаз" недодає містам газу для опалення будинків

03 грудня 09:18

Містам обмежують подачу газу для опалення населення - вони щотижня отримують попередження про відключення підприємств теплокомуненерго від постачань газу. При цьому платити за газ вимагають за підвищеними тарифами.

 

В Асоціації міст України заявили про те, що НАК «Нафтогаз України», використовуючи своє монопольне становище, безпідставно зупиняє постачання природного газу для потреб населення.

Міста щотижня отримують попередження від облгазів про відключення підприємств теплокомуненерго від постачань газу.

Від комунальних підприємств потрібно платити за газ по 4700 грн за 1 тис. куб м, що в рази перевищує тариф, встановлений на газ для потреб житлового фонду (1309 грн). При цьому теплокомуненерго (ТКЕ) змушують підписувати акти прийому-передачі газу за завищеним тарифом за допомогою заниження в 2-3 рази обсягу газу, який використовується для виробництва теплової енергії саме для населення, кажуть в асоціації, пише "Коммерсантъ-Украина".

- Уряд зобов'язав «Нафтогаз» забезпечувати облгази необхідним газом

Серед основних претензій те, що ТКЕ не отримують ліміти або їм встановлюють занижені ліміти з подальшим перерахунком понадлімітного обсягу споживання газу за ціною 4700 грн. Також не враховуються нормативні технологічні втрати теплової енергії за ціною в 1309 грн. Це призводить до збільшення кредиторської заборгованості ТКЕ, а також до виникнення заборгованості щодо пільг та субсидій для населення. В якості підтвердження асоціація оприлюднила копію листа «Одесагазу» від 21 листопада, згідно з яким 8 комунальних підприємств області на третю декаду листопада не отримали ліміти на споживання газу для потреб населення.

«Вимагаємо негайно з 21 листопада припинити споживання природного газу на населення. В іншому випадку постачання буде припинено у примусовому порядку», - йдеться в листі.

За словами аналітика Асоціації міст Ярослава Рабошука, ТКЕ не можуть відмовитися від підписання документів із завищеними тарифами, оскільки НАК може опломбувати газові труби, як це було у Славутичі і Тернополі. Ще 10 листопада асоціація звернулася до прем'єр-міністра з проханням списати комунальним підприємствам заборгованість за газ в обсязі 10 млрд грн. Реакція глави уряду Миколи Аарова з'явилася 26 листопада. Він доручив міністру з питань ЖКГ Анатолію Близнюку і міністру палива та енергетики Юрію Бойку, міністру фінансів Юрію Колобову, голові НАК «Нафтогаз України» Євгену Бакуліну та главі Нацкомпослуг Валерію Саратову провести зустріч з представниками місцевої влади і вирішити питання. Дата зустрічі досі ще не визначена. !zn

Читайте також:

Мери міст не вірять обіцянкам Азарова і просять списати газові борги

Заборгованість Держказначейства перед місцевими бюджетами вже призвела до затримок зарплат