"Нафтогаз" має намір взяти у "Укргазбанку" кредит на 1 млрд грн

28 липня 08:48

Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" веде переговори з "Укргазбанком" про відкриття кредитної лінії на 1 млрд грн.

 

Згідно з оприлюдненим на веб-сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі оголошенням, кредит планується залучити шляхом проведення НАК тендеру з одним учасником.

Запропонована банком вартість обслуговування кредиту складе 183 млн грн, у тому числі в 2011 році - 76,5 млн грн.

Як уточнило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в уряді, держхолдинг має намір відкрити у "Укргазбанку" кредитну лінію з метою закупівлі природного газу в рамках підготовки до опалювального сезону 2011/2012 рр. Кошти також планується направити на фінансування програми газифікації та вирішення соціальних питань.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" також веде переговори з Укрексімбанком (Київ) про залучення кредиту на 625 млн шляхом проведення тендера з одним учасником для розрахунків з російським "Газпромом" за поставлений у липні природний газ.

Фінансовий план "Нафтогазу України" на 2011 рік передбачає залучення кредитних коштів для закупівлі природного газу у весняно-літній період на суму близько 3 млрд грн.

У держхолдингу відзначають, що залучення таких комерційних кредитів не призведе до погіршення фінансового становища компанії, оскільки ціна на природний газ, що купується в рамках підготовки до опалювального періоду 2011/2012 рр.., надалі буде рости.

Обсяг закачування газу до сховищ у період з 15 квітня по 18 липня поточного року склав близько 7 млрд куб. м. Загалом у ПСГ "Нафтогазу" станом на 18 липня було накопичено
16,9 млрд куб. м газу.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни, є монополістом з транзиту і зберігання природного газу у підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом по території України.

Укргазбанк засновано в 1993 році. У 2009 році банк став учасником антикризової програми рекапіталізації, у результаті чого частка держави у статутному капіталі кредитно-фінансової установи склала 87,719%. За даними Нацбанку України, на 1 квітня 2011 року за розміром загальних активів Укргазбанк займав 17-те місце (13,491 млрд грн) серед 176 діючих у країні банків.

Офіційний курс на 28 липня - 7,971 грн/$1.