«Нафтогаз» купив другу вишку за ті самі $400 млн

17 жовтня 08:57

Латвійська компанія «RIGAS KUGU BUVETAVA» («Ризька корабельня») стала переможцем тендеру ДАК «Чорноморнафтогаз» на постачання морської бурової установки, повідомляє прес-служба НАК «Нафтогаз України».

 

«Під час оцінки пропозицій враховувалися не тільки ціна конкурсної пропозиції, а й технічні можливості кожної з компаній-учасниць для постачання установки із зазначеними характеристиками і зазначеним у технічних вимогах додатковим обладнанням», - повідомляє прес-служба.

За повідомленням прес-служби, на тендер було запрошено одинадцять міжнародних компаній.

Разом з тим НАК «Натфогаз України» відмовився відповідати на письмовий запит ZN.UA, до яких саме виробників звертався «Нафтогаз» і чому вони не взяли участі в тендері. На думку заступника голови компанії Вадима Чупруна, вся інформація, яку можуть мати журналісти, знаходиться виключно у «Віснику державних закупівель».

У тендері з купівлі другої бурової установки взяли участь переможець першого тендера: Highway Investment Processing LLP - $400,344 млн (без ПДВ), Rigas Kugu - $399,8 млн (без ПДВ) і Diafall Ltd (Великобританія) - $405 млн (без ПДВ).

Таким чином Україна купить другу бурову установку за ціною $399,8 млн.

ZN.UA вже повідомляло
, що при купівлі першої бурильної установки виявилося, що в тендері «Чорноморнафтогазу» взяли участь тільки дві пов'язані між собою фірми. Ціна установки ($400) виявилася на $150 млн вищою, ніж у виробника.
Після розслідування «Дзеркала тижня. Україна» міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко назвав публікацію «замовною», після чого видання і журналісти подали на міністра до суду.