"Нафтогаз" може виставити "Газпрому" зустрічний мільярдний рахунок

02 лютого 09:03

У "Нафтогазу" є юридичні підстави виставити "Газпрому" претензії у зв'язку зі значним скороченням транзиту газу через територію України.

 

У разі, якщо "Газпром" вирішить звернутися до Стокгольмського арбітражу з приводу виставленого "Нафтогазу" рахунки в 7 млрд дол. за недобір газу, Україна може висунути Росії зустрічні претензії через порушення умов транзиту блакитного палива.

Про це в статті для ZN.UA пишуть експерт з питань енергетичної безпеки Михайло Гончар і юрист-міжнародник Максим Алінов.

Автори відзначають, що протягом 30 днів "Нафтогаз" і "Газпром" повинні провести переговори про врегулювання пред'явленої претензії про невідбір мінімального річного обсягу газу згідно з Контрактом. Якщо ж у результаті переговорів взаємоприйнятне рішення не буде знайдено, тільки після цього "Газпром" як ініціатор претензії отримає право звернутися до Стокгольмського арбітражу.

У такому випадку "Нафтогаз" повинен буде визначитися зі своєї можливою юридичної позицією: або захищатися і заперечувати обґрунтованість претензій "Газпрому", або ж зайняти більш наступальну позицію і подати зустрічний позов про визнання недійсним пункт 2.2.5 Контракту або навіть всього Контракту.

Більше того, стверджують експерти, у "Нафтогазу" є юридичні підстави висунути "Газпрому" претензії, також подавши мільярдний рахунок на відшкодування збитків у зв'язку зі значним скороченням транзиту газу через територію України. Мова йде про претензії щодо транзитного контракту, які можуть охоплювати весь період з 19 січня 2009 р. і ґрунтуються на тому, що "Газпром" в порушення своїх контрактних зобов'язань транспортує через Україну значно менше мінімальних 110 млрд куб. м газу щороку.

Нагадаємо, що п. 3.1 транзитного контракту чітко фіксує: "Замовник на період з 2009 по 2019 роки включно щороку передає Виконавцю для транзиту в країни Європи Природний Газ в обсязі не менше 110 (ста десяти) млрд. куб. м...". Тому зустрічні "транзитні" претензії "Нафтогазу" можуть бути консолідовані в один арбітражний "пакет" з претензіями до "Газпрому" з приводу невідбору газу.

"З урахуванням юридичної необґрунтованості виставленого "Газпромом" рахунку у 7 млрд дол. відмова "Нафтогазу" оплатити такий рахунок не повинна мати своїм наслідком припинення чи скорочення поставок газу для споживачів України. Подібна можливість не передбачена Контрактом. Якщо ж "Газпром", ґрунтуючись на своїй логіці і тлумаченні Контракту та баченні "партнерських" відносин з основним покупцем російського газу, все-таки спробує припинити або обмежити поставки газу до України через відмову останньої оплатити рахунок на 7 млрд дол., такі дії означатимуть грубе порушення умов Контракту", - говориться в публікації.

У результаті "Нафтогаз" отримає право або розірвати Контракт в односторонньому порядку (у зв'язку з істотним його порушенням з боку "Газпрому") і вимагати укладення нового контракту, або ж звернутися до Стокгольмського арбітражу з вимогою зобов'язати "Газпром" негайно відновити поставки газу в Україну в порядку забезпечувальної міри (причому таку вимогу може бути розглянуто так званим надзвичайних арбітром, який призначається протягом одного-двох днів і повинен винести обов'язкове рішення про забезпечувальні заходи в п'ятиденний термін - така можливість передбачена регламентом Стокгольмського арбітражу).

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" у статті Михайла Гончара та Максима Алінова "Справа - труба?". !zn

Читайте також:

"Газпром" виставив "Нафтогазу" рахунок на 7 млрд дол. за недобір газу

Київ і Москва можуть домовитися про зниження ціни на газ без вступу до МС

Росія готова знизити ціну на газ, якщо Україна вступить до Митного союзу

Росія погодилася юридично врегулювати скорочення закупівель газу Україною