"Нафтогаз" може скоротити закупівлю газу у "Газпрому" в 2013 році до 10,5 млрд кубометрів

25 квiтня 09:54

Імпорт газу в Україну, відповідно до балансу, повинен скласти 27 млрд куб. м. З них у "Газпрому" - 10,5 млрд куб. м.

 

Закупівлі НАК "Нафтогаз України" у російського ВАТ "Газпром" у 2013 році можуть знизитися до 10,5 млрд куб. м проти 52 млрд куб. м газу, передбачених контрактом, пише "Коммерсант-Украина". При цьому більша частина імпорту російського газу припаде на кінець року, коли ціни на паливо з РФ для України знизяться.

"Газпром" прогнозував середню ціну газу для України в 351 дол./тис. куб. м, тоді як у I кварталі вона становила 406 дол./тис. куб. м.

За даними джерела видання у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України, імпорт газу до країни, згідно з балансом, повинен скласти 27 млрд куб. м. Причому обсяг імпорту з боку Ostchem бізнесмена Дмитра Фірташа ще остаточно не затверджений і може досягти 8,1-10,5 млрд куб. м за підсумками року.

Ще близько 5 млрд куб. м "Нафтогаз" планує купити у RWE. Близько 1 млрд куб. м до кінця року може імпортувати компанія LLC Ukranien Oil-Gas Compani, що входить у групу ВЕТЕК Сергія Курченка (закуповує газ в угорського трейдера Optenergy Kft).

Таким чином, закупівлі "Нафтогазу" у "Газпрому" можуть знизитися до 10,5 млрд куб. м.

Зазначимо, що "Нафтогаз" почав закуповувати газ у німецької компанії, оскільки остання має можливість купувати його в РФ дешевше. Навіть з урахуванням транспортних витрат газ, придбаний у RWE, обходиться Україні в 380-390 дол./тис. куб. м, а російський - до 406 дол./тис. куб. м. При цьому "Нафтогаз" продовжує знижувати обсяги закупівлі палива в Росії.

Російський "Газпром" продовжує наполягати, що закупівля газу Україною в Європі за реверсною схемою - це порушення "Нафтогазом" транзитного контракту. Російський газовий монополіст погрожує Україні перевірками і відповідальністю за "сумнівні газові угоди". !zn

Читайте також:

"Газпром" розгніваний реверсними постачаннями газу Україною з Європи (оновлено)

В Україні пояснили відмову Росії від участі в обговоренні долі ГТС у Брюсселі святами

"Нафтогаз" у листі Ставицькому поскаржився на надмірний імпорт російського газу Фірташем

Бойко вперше за три місяці відвідав "Газпром" і обговорив "новий етап розвитку відносин"