Нафта Brent дорожчає після падіння до $ 27,67

18 сiчня 11:15

Brent дешевшала в понеділок нижче $ 28 за барель після зняття санкцій з Ірану

 

Ціни на нафту впали на початку торгів у понеділок після зняття на вихідних міжнародних санкцій з Ірану. Вартість березневих ф'ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures падала до мінімальних з кінця 2003 року - до $ 27,67 за барель, свідчать дані агентства Bloomberg.

До 8:45 за києвом контракти компенсували втрати, європейська нафта торгувалася біля $ 28,71, знизившись на 0,8%. До цього часу Brent торгується на $ 28,51

Ціна ф'ючерса на нафту BRENT на лютий на торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) впала до цього часу на 0,7% - до $ 29,22 за барель.

Ціни на нафту знижуються вже останні півтора року, проте минулий тиждень відзначився рекордними втратами - понад 11%.



На ринок, незважаючи на деяке скорочення виробництва сировини, щодня надходить близько 1 млн барелів "зайвої" нафти, що чинить все більш сильний негативний вплив на ціни, при цьому поки немає ознак зміни ситуації з балансом попиту і пропозиції на ринку.

Учасники ринку все більш стурбовані ситуації з попитом з боку Китаю, який є другим найбільшим споживачем нафти в світі. У минулому році, свідчать дані Barclays, Китаю збільшив попит на 510 тис. барелів нафти в день, в цьому році цей показник може скласти лише 300 тис. барелів.

На цьому тлі тривогу викликає поверненням на нафтовий ринок Ірану, який обіцяє постачати на ринок ще до 500 тис. барелів цієї сировини на день.

Аналітики Goldman Sachs вважають за можливе падіння цін на нафту до $ 20 за барель, але не розглядають це все ж в якості базового сценарію, розраховуючи на повернення WTI до $ 40 за барель ближче до кінця першого півріччя. Morgan Stanley також не виключає переходу цін в діапазон $ 20-25 за барель.