Нацкомісія взяла під контроль тарифи мобільних операторів

12 лютого 11:22

Телекомунікаційних операторів зобов'язали щомісяця повідомляти НКРСІ про зміни своїх тарифів і їхні причини.

 

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРСІ), вимагає від телекомунікаційних операторів щомісяця звітувати про всіх зміни в тарифах, а також пояснювати їхні причини.

Як повідомили в Інтернет Асоціації України (ІНАУ), листи з такими вимогами учасники ринку почали отримувати в січні.

Запити були відправлені приблизно 30 компаніям - найбільшим за розміром отриманого доходу на різних ринках, пише "Коммерсант-Украина" з посиланням на високопоставлене джерело в НКРСІ.

"Від більшості ми вже отримали відповідь", - розповів чиновник журналістам.
Регулятор вирішив встановити контроль над цінами в галузі, не чекаючи прийняття закону, що дає йому таке право. Проте у комісії стверджують, що зайнялися збором інформації за дорученням Кабінету міністрів.

"В уряді, очевидно, стурбовані зростанням тарифів за останній час, а наші повноваження вже зараз дозволяють проводити такий моніторинг", - зазначив представник НКРСІ.

Частина компаній звинувачує Нацкомісію у спробі обмежити вільну конкуренцію на ринку. Так, в ІНАУ ініціативу називали неправомірним втручанням у господарську діяльність.

"У нас держава контролює ціни тільки на соціально значущі товари і послуги. Наприклад, на соціальні сорти хліба, але не на булочки з маком і круасани", - обурився президент компанії "Адамант" (входить в асоціацію) Іван Пєтухов. Ця компанія відмовилася надати комісії дані про свої тарифи. Більше того, минулого тижня асоціація направила прем'єр-міністру Миколі Азарову лист з проханням втрутитися в ситуацію.

Великі оператори, які раніше отримували претензії Антимонопольного комітету щодо необґрунтованості цін, не поспішають критикувати нову політику НКРСІ.

"Регулятор запевнив нас, що не збирається використовувати зібрані дані для регулювання тарифів. Навіть навпаки, пообіцяли допомогти з претензіями АМКУ", - відзначив директор з корпоративного управління і контролю "МТС-Україна" Олег Проживальський

Зараз НКРСІ має право встановлювати тарифи на послуги місцевої фіксованої телефонії. Однак восени минулого року регулятор підготував законопроект, що дає йому право погоджувати будь-які зміни в цінах операторів з істотною ринковою часткою. Визначати таких операторів також будуть в НКРСІ.

Наприкінці грудня законопроект було схвалено комісією і відправлено на узгодження у відповідні відомства. За неофіційними даними, з нормами документа поки не згодні в Мінекономрозвитку - там вважають, що вони суперечать оголошеному урядом курсу на дерегуляцію економіки. !zn

Читайте також:

Антимонопольному комітету не сподобалася "нереально висока рентабельність" провідних мобільних операторів

АМКУ рекомендував мобільним операторам знизити тарифи

Мобільним операторам доведеться платити більше