Нацбанк оприлюднив проект постанови про обмеження розрахунків готівкою

05 березня 10:41

Проект постанови стосується розрахунків за товари і послуги між фізособами та юрособами, а також договорів між фізособами, які підлягають нотаріальному засвідченню.

 

Національний банк України опублікував проект постанови, яким пропонується обмежити максимальну суму розрахунку готівкою у розмірі 150 тис. грн. Про це під час брифінгу повідомила заступник глави Нацбанку Віра Ричаківська.

За її словами, проект постанови стосується розрахунків за товари і послуги між фізособами та юрособами, а також договорів між фізособами, які підлягають нотаріальному засвідченню.

"Проаналізувавши дані за останні два роки, ми бачимо дуже позитивні тенденції в розвитку інфраструктури для забезпечення безготівкових платежів. Сьогодні в Україні вже є 44 млн. власників банківських карток. Банками емітовано майже 70 млн. карток, з яких понад 33 млн. є активними - тобто за ними здійснюється сплата. Істотно збільшилася і кількість терміналів у торговій мережі - сьогодні їх вже більше 163 тис.", - зазначила заступник голови Нацбанку.

При цьому, за словами чиновника, все ще надзвичайно високим залишається показник готівкових грошей в обігу. На 1 березня поточного року, за даними Нацбанку, в обігу перебуває понад 220 млрд. грн. З них більше 201 млрд. - готівка поза банками. "Виведення хоча б до 5-10% з цієї суми в безготівкові платежі - це хороше джерело для кредитування економіки, а отже, прискорення розвитку споживчого ринку і зростання ВВП. Є результати досліджень, які свідчать, що зменшення готівкових розрахунків навіть на 1% дає 10% зростання ВВП", - сказала Віра Ричаківська.

Здійснити перехід на безготівкові платежі Нацбанк планує м'яко. Так, для фізосіб передбачена можливість внесення готівки в банк для подальшого переведення на рахунок одержувача. Тобто в обов'язковому порядку відкривати рахунок не доведеться. Крім того, сама сума обмеження - 150 тис. грн. - комфортна для більшості громадян, бо її перевищують тільки деякі види угод.

Проект постанови буде розміщений на сайті Нацбанку до 8 квітня. Протягом цього терміну всі зацікавлені особи можуть вносити до нього свої пропозиції. !zn