На держтендерах лікарень Донбасу найбільше заробив Ахметов

08 грудня 14:38

Навряд чи хтось дуже здивується, що «найбагатша людина України» є не тільки головним роботодавцем і масовиком-витівником Донбасу, а ще й основним постачальником ліків для його лікарень.

 

DT.UA досліджувало результати медичних закупівель за 2009-й, 2010-й і дев'ять місяців 2011 року, опубліковані державним закупівельним веб-порталом. Опорними даними були обрані результати 2010 року, оскільки саме цього року почали публікувати результати всіх процедур закупівель (в т.ч. і в одного учасника).Відразу ж впадає в око становище ТОВ «А’СТА» у Донецькій області. Ця компанія поставляла в лікарні ліки, медичні препарати, вакцини, загалом, усе, крім обладнання. В області вона фактично утримує монопольне становище і виграла тендери на суму понад 150 млн. грн. У жодній іншій області не було виявлено подібної компанії з такою часткою місцевого ринку.У 2009 році «А’СТА» одержала лише близько 12% усіх медичних закупівель області. Тоді лідером було обласне комунальне підприємство «Фармація» (59%). Однак уже в січні 2011 року «А’СТА» одним махом отримує контракти на суму майже 180 млн. грн. на торгах головного управління охорони здоров’я Донецької облдержадміністрації. Усього за дев’ять місяців цього року вона виграла обласні медичні торги на суму близько 210 млн. грн. і охопила 69% цього ринку.Згідно з даними Єдиного держреєстру юросіб, це товариство було зареєстроване в Донецьку у листопаді 2008 року. Спочатку воно було пов’язане з АТ «Обласна аптечна управляюча компанія» (ОАУК): двоє з чотирьох заснов­ників компанії - Юрій Коба і Микола Фурсов - були головою правління і членом наглядової ради ОАУК, відповідно.

Саме ж акціонерне товариство було створене ще 1999 року Донецькою облрадою і міськрадою. Через кілька років воно стало одним із найбільших аптечних холдингів країни і брало активну участь у медичних тендерах області. До його орбіти входило і КП «Фармація», засноване Донець­кою облдержадміністрацією.

За даними Агентства розвитку інфраструктури фондового ринку України, в 2008 році облраді належало 45% акцій, ахметовському СКМ - 18%, а двом компаніям із США та Кіпру - близько 32%. Згідно з тодішніми публікаціями в діловій пресі, ОАУК контролювалося Сергієм Напрас­ніковим. Нині він голова фракції Партії регіонів у Донецькій облраді.

З настанням фінансової кризи ОАУК оголошують банкрутом. СКМ виходить зі складу акціонерів і в лютому 2010 року купує більше половини акцій у компанії «Фармація Донбасу». І протягом року СКМ представляє світу ТОВ «Український аптечний холдинг» (УАХ) як частину СКМ. Як зазначається на офіційному сайті УАХ, ключові напрямки його діяльності - розвиток дрібнооптової торгівлі медикаментами і мережі аптек, у т.ч. під марками «Добрі ліки» і «Здравица» (остання колись прикрашала аптеки ОАУК). Жодного слова про участь у тендерах для лікарень.

Директор компанії «Фармація Дон­басу» Андрій Шишацький навесні 2010 року стає головою Донецької облради, а в липні 2011-го - головою Донецької облдерж­адмі­ністрації. Нинішній глава МОЗ Олександр Аніщенко теж повинен добре знати подробиці сходження ТОВ «А’СТА»: з 2006-го по грудень 2010-го він був головою управління охорони здоров’я Донецької обл­держадміністраціїПоказові зміни відбуваються і в ТОВ «А’СТА». У 2010 році новим засновником стає такий собі Сергій Степанов, керівником компанії - Денис Єльчищев. Він з літа 2010-го значиться комерційним директором УАХ, згідно з офіційним сайтом аптечного холдингу.Зазначимо, що ТОВ «А’СТА» і «Український аптечний холдинг» мають однакові контактні телефони та адреси (Донецьк, вул. Складська, 3в).Характерно, що майже всі виграні компанією «А'СТА» торги були відкритими. За підсумками 34 медичних тендерів з 39 були виявлені протоколи розкриття пропозицій або звіти про проведені торги. У 32 торгах єдиним конкурентом «А'СТА» виступало згадане КП «Фармація». Воно завжди програвало, оскільки пропонувало ціни трохи вищі, ніж «А’СТА» (ще у двох випадках до «Фармації» додавалося ТОВ «Дон-Сиб Поставка», але з тим самим результатом).Примітно, що якщо у 2009 році «Фармація» була лідером держзакупівель ліків в області, то в 2010-му вона одержала всього 0,2% вартості всіх медичних закупівель, а за дев’ять місяців цього року - близько 1% (роз­­ра­хун­ки на основі даних веб-пор­талу з держзакупівель).Не дивно, що ні «А’СТА», ні КП «Фармація» серед учасників змов не виявилося, згідно з інформацією, наданою DT.UA Донець­ким відділенням. За дев’ять місяців в області воно взагалі не виявило змови «під час проведення тендерних процедур закупівель лікарських засобів за бюджетні кошти».

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Андрія Марусова «Ліки для Донбасу - залишитися має тільки один?»