На депозити менше 200 тисяч припадає 99,5% вкладів

15 березня 11:16

Нинішня сума гарантованого відшкодування за депозитними вкладами дозволяє українцям не хвилюватися за свої вклади.

 

Заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Андрій Оленчик вважає достатнім обсяг коштів фонду для здійснення всіх його зобов'язань.

Про це він сказав 14 березня в інтерв'ю програмі "Про головне" на телеканалі "Перший Національний".

"Зараз ми відпрацьовуємо нові технічні рішення, які дозволять вкладникам отримувати суму відшкодування також і на карткові рахунки. Ми проводимо спільно з Національним банком України відповідний експеримент, я думаю, що до кінця 2013 року такі технічні рішення також будуть доступні, і це, можливо, для багатьох вкладників буде більш зручним і доступним способом отримання коштів, ніж отримання безпосередньо готівкою", - говорить Оленчик.

Разом з цим він констатував, що нинішній обсяг коштів фонду достатній для здійснення всіх його зобов'язань. "Зараз фінансові ресурси фонду складають 5,7 мільярда гривень - це той оперативний резерв, який цілком достатній для того, щоб здійснювати всі зобов'язання фонду з виплат на даний момент, плюс ті, які ми проаналізуємо як вірогідні найближчим часом. Плюс, треба розуміти, що це тільки оперативний резерв. І у випадку, коли фонду будуть потрібні додаткові ресурси, він має право негайно звернутися до Національного банку за одержанням відповідних кредитних ресурсів. Упевнений, ми отримаємо їх у необхідній кількості", - сказав він.

Фахівець також зазначив, що за весь час існування фонду жодного разу не виникала ситуація, коли йому доводилося звертатися за зовнішньою допомогою.

Оленчик підкреслив, що нинішня сума гарантованого відшкодування за депозитними вкладами дозволяє українцям не хвилюватися за свої вклади.

"Судіть самі, сума 200 тисяч гривень, по-перше, закріплена безпосередньо в законі, чого не було раніше. І закон чітко визначає, що ця сума ніколи не може бути зменшена, але ще за рішенням адміністративної ради може зростати. По-друге, сам розмір суми. Власне, ці 200 тисяч у 26 разів перевищують суму середнього депозиту по банківській системі. І взагалі на внески менше 200 тисяч припадає 99,5% вкладів. Я думаю, що таким чином фонд повністю виконує свою соціальну роль", - резюмував він. !zn