На банки Європи чекають проблеми через референдум в Італії – Forbes

06 грудня 14:40

Політична невизначеність застала кредиторів у тяжкі часи.

 

Перемога кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа в США підштовхнула найбільший американський банк JPMorgan Chase до рекордно високих показників. Інвестори вирішили, що це початок кінця періоду, коли процентна ставка лишалася надміру низькою, а зростання економіки було повільним.

Але в Європі підйом популізму через референдуми на кшталт того, який у неділю відправив у Італії прем'єр-міністра Маттео Ренці, створять ще більше проблем для найбільших європейських банків.

Про це на сторінках Forbes пише економічний оглядач Антуан Гара, нагадуючи, що після відставки Ренці популісти з "Руху п'яти зірок" будуть ще більш зухвалими. Тим часом, реакція ринку була миттєвою. Фондові ринки Азії впали, в той час як деякі американські і європейські фондові ф'ючерси також почали рухатися в напрямку нижчих показників. Золото зросло до 1,180 за тройську унцію, перш ніж відбулося відновлення. Дохідність облігацій зросла по всій Європі. Відповідь "ні" на італійському референдумі може створити нові труднощі для італійського кредитора з багатомільярдними боргами Banca Monte dei Paschi di Siena, оскільки в понеділок його акції впали. Хоча ринок згодом і відновився, референдум нашкодив європейській рефляції, яка спостерігалася після перемоги Трампа на виборах в США.

Зараз Європейський центральний банк на чолі з італійцем Маріо Драгі з усіх сил намагається стимулювати зростання єврозони методами монетарного пом'якшення. Подібної політики дотримуються фінустанови в Азії і США. Ціна урядового кредитування впало до рекордно низьких рівнів в Німеччині, Італії і Іспанії. Однак, великі банки, які тримають урядові облігації на своєму балансі, почали менше заробляти через це.

В США тиск дещо зменшився через очікування, що Трамп скоротить податки і проведе дерегуляцію, що допоможе Федеральному резерву підвищити процентну ставку в грудні. Все це потенційно може принести сотні мільйонів доларів щоквартального доходу великим американським банкам. Всі великі банки США відновили свої капітали після кризи, однак скасування антикризових заходів може збільшити їхні дивіденди і пожвавити видачу кредитів. Тим часом, економіка США зростає на 2,9%, безробіття скоротилося до 4,6%, а інфляція тримається на рівні трохи вище 2%.

Загалом є чіткий шлях підвищення доходів і краще середовище для фінансових гвинтиків економіки США. Тож не дивно, що облігації багатьох банків в США зросли на 30% після перемоги Трампа. JPMorgan продовжує бити рекорди, в той час як Goldman Sachs, Morgan Stanley і Bank of America досягають посткризових вершин.

Європейські банки також отримали вигоду від перемоги Трампа. Їхні бонди подорожчали, а економісти покращили прогнози щодо економічного зростання ЄС. Але відставка Ренці на тлі хиткої політичної ситуації в регіоні ускладнить європейським кредиторам шлях до процвітання. Європейський центральний банк, швидше за все, далі буде дотримуватися політики ослаблення, в той час як націоналісти будуть продовжувати витісняти політиків з істеблішменту.

Гірше те, що кредитори, серед яких Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland і Unicredit страждають від серйозного скорочення капіталу. Це створює потенціал для негативного шоку для банківської системи. Успіху дуже тяжко добитися. Великі установи, такі як Credit Suisse, Barclays і Santander, продовжують реструктуризацію свого бізнесу і тим часом торгуються на найнижчому рівні за останні 5 років. Відставка Маттео Ренці після британського прем'єра Девіда Кемерона на тлі того, що канцлер Ангел Меркель теж може програти на виборах в 2017 році, лише поглиблює невизначеність. Тож в той час, як перспективи банків США світлішають, проблеми Європи, схоже, тільки починаються.

Тим часом, що у ЄС не чекають нової кризи в єврозоні через референдум в Італії. Міністр фінансів ФРН Шойбле і інші лідери єврозони наполягають, що після того, як італійські виборці відкинули конституційні реформи на референдумі в неділю, в Італії не почалася політична криза, хоч це і стало причиною для відставки Ренці.

Нагадаємо, в неділю, 4 грудня, в Італії відбувся референдум щодо внесення змін до Конституції. Згідно з даними екзит-полів, від 54 до 58% виборців проголосували "проти" конституційної реформи, тоді як "за" висловилися від 42% до 46%. Явка на референдумі перевищила 68%. Після оголошення результатів прем'єр-міністр Маттео Ренці оголосив про свою відставку. Видання Financial Times писало, що після відставки Ренці італійська політика увійде в період невизначеності. Вірогідно, що президент Маттарелла спробує вмовити когось з чиновників очолити уряд, щоб заспокоїти ринки якомога швидше. Такий вибір може впасти на міністра фінансів П'єра Карло Падоана чи голову Сенату П'єтро Грассо.