МВФ знову переніс візит до України

25 серпня 08:00

Очікуваний візит місії Міжнародного валютного фонду до України знову перенесено на пізніший термін: інспектори МВФ прибудуть до України не 29 серпня, як планували раніше, а на місяць пізніше - наприкінці жовтня.

 

Про це йдеться в заяві спеціального радника керівного директора МВФ Девіда Ліптона, що розповсюдила прес-служба фонду.

Зокрема в заяві йдеться, що у вівторок, 23 серпня, у Вашингтоні відбулася його зустріч з міністрами фінансів Федором Ярошенком і вугільної промисловості та енергетики Юрієм Бойком, а також заступником голови Національного банку України (НБУ) Ігорем Соркіним.

На зустрічі сторони обговорили «останні економічні події в Україні та за кордоном, а також прогрес в Stand-By Arrangement (угода про надання Україні кредиту МВФ, - ред.)».

У ході зустрічі Д. Ліптон підкреслив «важливість сильних політик та реформ для подолання затримки (з отриманням чергового траншу кредиту, - ред.) і завершення другого перегляду (угоди, - ред.)».

Відповідно до прес-релізу МВФ, у відповідь «влада (України, - ред.) підтвердила свою відданість цілям кредитної програми й виконання ще не виконаних умов».

Як повідомляло DT.UA, в рамках виконання програми співпраці з МВФ, Україна зобов'язалася в 2011 році підвищити тарифи на газ для населення на 30%, оскільки це одна з необхідних умов для отримання чергового трашна валютного кредиту.

Напочатку серпня перший заступник голови адміністрації президента Ірина Акімова заявила, що серйозної загрози для розриву програми фінансування МВФ України, яку раніше озвучили представники фонду, немає.

Нагадаємо, що наприкінці липня керівник місії МВФ в Україні Танос Арванітіс висловив думку, що "якщо з липня поточного року не почнеться помісячне збільшення тарифів хоча б на 10% на місяць, то досягти угоди про просування програми у вересні буде надзвичайно складно".

Як відомо, Місія оцінює результати виконання попередніх зобов'язань позичальника, й лише після цього рада директорів МВФ приймає рішення про видачу чергового траншу кредиту. Україна пообіцяла МВФ скоротити дефіцит бюджету за рахунок збільшення пенсійного віку та підвищення цін на газ для населення.

Раніше планували, що місія МВФ перебуватиме з візитом у Києві з 29 серпня до 9 вересня 2011 року.

Новини телеканалу 24