МВФ втрачає репутацію, критикуючи Латвію за занадто жорсткі заходи економії

03 сiчня 14:01

Латвія настільки істотно скоротила витрати, прагнучи подолати наслідки кризи 2008 року, що навіть МВФ заявив, що це зайшло надто далеко. Зазвичай фонд тільки вітає найсуворішу економію.

 

Міжнародний валютний фонд розкритикував зниження у Латвії мінімального гарантованого доходу, відзначивши, що ця міра завдасть шкоди системі підтримки незаможних верств населення.

Як пише Bloomberg, процес відновлення Латвії після кризи розколов світову громадську думку. Нобелівський лауреат з економіки Пол Кругман розкритикував заходи жорсткої економії, у той час як європейські лідери називають їх прикладом для всього континенту. Латвія встановила світовий рекорд щодо зниження ВВП (на 17,8% у 2009 році) і досі не відновила економіку до докризового рівня.

З 1 січня 2013 року в Латвії набув чинності закон, згідно з яким допомога знизилося з 40 латів для дорослих і 45 латів для дітей до 35 латів (66,5 долара) для всіх. При цьому органи місцевого самоврядування мають право підвищувати розмір допомоги для окремих груп незаможних громадян. Влада країни пояснила рішення тим, що зниження допомоги буде стимулювати громадян шукати роботу.

У МВФ відзначили, що скорочення витрат на соціальні потреби збільшує розрив між доходами багатих і бідних громадян, сприяє еміграції у більш багаті держави ЄС, а також гальмує економічне зростання країни.

У червні 2012 року глава МВФ Крістін Лагард навела Латвію у приклад іншим країнам ЄС. Керівник фонду закликала держави вчитися у Риги проводити реформи і боротися з кризою. Лагард зазначила, що країни з великим держборгом повинні скорочувати бюджетні витрати одночасно за різними статтями, як це було зроблено у Латвії. В іншому випадку, за її словами, термін проведення реформ збільшиться, і перетворення не дадуть належного ефекту. !zn

Читайте також:

Латвія вимагає виключити Грецію з єврозони

Глава Кабміну сподівається на кредит МВФ, але продовжує шукати гроші в інших місцях

Українська влада повернула МВФ 3,5 млрд доларів